14. helmikuuta 2015

Suomi qusoja 40 metrillä

HAM Radio rig on 40 meter band
Rinkulaa 40 metrillä
Viime aikana olen huomannut 40m toimivan aika hyvin, mutta siellä pitää olla oikeaan aikaan, joka on tarkoittanut yleensä minun kohdallani myöhempää iltapäivää muutamien tuntien ajan. Sama koskee minulla 80m, joka toimii lähinnä päivällä. 160 metrillä en usein kuule mitään ymmärrettävää puhetta, sillä tällä taajuudella useimmiten kaikki on puuroutunutta, johtuen siitä ettei antennini ole optimaalinen tuolla taajuudella. Iltaa myöten 40 metrillä, noin viidestä eteenpäin, on sitten alkanut Venäjän ja Italian hamit vyöryä valtaamaan tuon alueen. Se vain puskee väkisin läpi radiokelin iltaa kohden muuttuessa. Eilen oli poikkeus aiempiin päiviin. 40m taajuudella keskusteltiin rinkulaa 7.060.00 taajuudella vielä 7 aikaan illalla, joka hämmästytti myös kokeneempia hameja (itse kun en välttämättä olisi edes erottanut tuon olevan poikkeuksellista). Näihin tällä alueella oleviin keskusteluihin osallistui kotimaasta hameja Porin edustalta, Joensuusta, Oulusta, Sipoosta, Hämeenlinnasta jne. eli Oulusta alaspäin joka suunnalta.

Tähän asti olen kuunnellut lähinnä 2m toistimia mutta suorissa kotimaan qusoissa näköjään myös 40m näyttää olevan toimiva ja käytetty alue. Yksi puoli tässä onkin se että pitää onnistua löytämään ne vuorokauden ajat ja taajuudet jossa on toistuvia 'rinkuloita' eli mihin samat hamit tulevat keskustelemaan toistuvasti. Sen jälkeen tietää itsekin minne kannattaa mennä kuuntelemaan ja keskustelemaan mihinkin aikaan vuorokaudesta/viikosta.

Ikävä kyllä mitä pidempiä aallonpituuksia haluaa kuunnella, sitä pidempiä antennien on pääsääntöisesti oltava. Niinpä 80 ja 160m tulevat olemaan minulla vähän haastavia jopa puoliaaltoantennilla, joka siis tarkoittaisi puolet noiden aallonpituuksien mitasta. Toki on olemassa trappiantenneja jossa antennin pituutta saadaan ihan vain kiertämällä antennin päähän 'kelalle' antennikaapelia, joka sitten käytännössä saa aikaan sen että 'lyhyempikin' antenni pystyy kuuntelemaan pitkiä aallonpituuksia. Olen kuitenkin käsittänyt että trappiantennit ovat sitten vastaavasti häiriöherkempiä, eli aina kompromisseissa on se toinen puoli. Paras olisi kun olisi se ainakin 40m korkea masto johon voisi sitten viritellä jagien lisäksi vaikka minkälaisia dipoleita :)

Tästä päästäänkin taas siihen että tärkein elementti koko kuuntelemisessa on antenni. Ja kun kävin katsomassa OH2LZC sivuja (aivan mahtavia ja humoristisia HAM videoita!!!!)  - ja katsoin hänen sinne laittamiaan kuvia 'mobiili-asemista' ja erilaisia reissuantenneja jotka olivat yagi-antenneja, niin taas heräsi into itsekin viritellä jotain vastaavia. Ikävä kyllä en juurikaan pysty saamaan syöttöpistettä 15 tai 20m korkeudelle, mutta on mukava nähdä että niitä yhteyksiä jotkut onnistuvat pitämään matalammallakin olevilla antenneilla. Täytyykin alkaa suunnittelemaan kevään aikana minkälaisia lisäyksiä tekisi ja kesällä niitä voi sitten alkaa toteuttamaan. Toinen dipoli, yksi pidempi vertikaaliantenni ja sitten joku reissutyyppinen jagi olisi ehkä seuraavana listalla. Ja tietysti reissurigi, sillä vaikka Kenwoodin TS2000 on periaatteessa 'kannettava', niin en viitsi sitä alkaa kuljettelemaan. Se on todellisuudessa vähän liian iso siihen hommaan. Ja hyytelöakku, josta saa virtaa reissuradioon ilman vaarallisia huuruja :)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti