15. helmikuuta 2015

Tutustumista digimodeen - digitaalista pulputusta ja modeemihistorian havinaa

M-Audio äänikortti RTTY, PSK ja CW kuuntelussa
Vanha M-Audion USB-äänikortti ajoi vielä hyvin asiansa
Olen käyttänyt logitukseen ja clusteritietoihin sekä Kenwoodin TS2000 hallintaan HamRadioDeluxe sovellusta. Siinä on myös Digital Master sovellus, jolla pystyy lähettämään ja vastaanottamaan CW:tä ja RTTY:tä tietokoneavusteisesti rigin kautta. Olen toki lukenut mitä nuo moodit periaatteessa on mutta minulla ei ole ollut mitään käytännön ymmärrystä siitä miten homma toimii. Ja pitkään on homma kiikastanut siitä että vanhassa tornimallisessa PC:ssäni ei ole ollut enää Win7:lle äänikortille ajuria joten en ole saanut äänikorttia ollenkaan näkymään. Ja nuo CW ja RTTY ja PKS näyttävät siis vaativan että on jonkinlainen äänikortti ja se on yhdistetty rigiin.

Muistin että minulla on musiikkisoftia varten aikanaan ollut ulkoinen äänikortti, jossa on USB-liitäntä tietokoneeseen. Pitkällisen 'arkistojen' kaivelun jälkeen se löytyikin johtoröykkiöiden seasta. Laitoin sen kiinni tietokoneeseen ja kävin hakemassa ajurin, joka oli 'vanhentuneiden tuotteiden' listassa. Mutta Win7 ajuri löytyi ja sain äänikortin näkymään tietokoneessa. Sitten Rigin speaker2 lähtöön 3,5mm plugilla audiojohto kiinni ja sen toinen pää USB äänikortin Inputiin.

Saman iltana jo sain CW:tä näkymään selväkielisenä. Aika hienoa. Ja sovelluksessa oli jo valmiina makroja joilla voi vastailla nopeasti yhdellä napin painalluksella. Näin helppoa siis CW voisi olla. Mutta en lähtenyt vastailemaan sillä se ei vielä riitä että kone osaa kirjoittaa CW:tä, sillä pitää vielä tietää että mitä niissä CW-viesteissä kuuluu sanoa. Siellä kun käytetään huomattavasti paljon enemmän lyhenteitä kuin puhemuodossa. Mutta olipa hauska siitä piipityksestä saada tolkku ohjelman avulla.
RTTY digimode selväkielisenä
RTTY didpulputusta selväkielisempänä

Nyt seuraavana päivänä aloin sitten testailla saisinko niitä pulisevia piipityksiä selväkielisiksi. Siis niitä, jotka tuovat minulle mieleen 90-luvun modeemiajat, kun modeemit kuulosti juuri samalta luodessaan yhteyttä ja kätellessään toisen modeemin kanssa. En vielä ole hahmottanut että miten niistä pulinoista voi erottaa että mitä protokollaa ne ovat, RTTY vai PSK vai joku niistä monista muista vaihtoehdoista. Mutta käänsin asian toisinpäin. Menin katsomaan www.reversebeacon.net sivustolta (vihjeen sain OH5TQ:n sivuilta) että mitä asemia on havaittu ja mitä ne ovat lähettäneet. Siellä olikin sitten kuvauksessa että RTTY CQ tai CW CQ. Ja kun valitsin RTTY CW:n ja sitten sovelluksesta valitsin RTTY-45(AFSK) niin alkoi jo digipulputus muuttua tutun näköiseksi tekstiksi. Nyt tässä päivän aktiivisesti CW:tä opiskelleena huomasin että RTTY:n lyhenteet ja tapa kirjoittaa ja käytetyt lyhenteet näyttää samalta kuin CW.

Täytyy jatkaa opiskelua LCWO.NET sivustolla CW:n oppimiseksi. Samoin olen lukenut SRALin opasta CW-lyhenteistä ja malliqusoista. Ennen kuin alan vastailemaan RTTY:llä ja CW:llä niin täytyy vielä selvittää enemmän periaatteita ja käytäntöjä. Eli kuuntelua... se HAMi-sääntö, kuuntele, kuuntele ensin :) CW:llä en halua olla vain sovelluksen varassa vaan haluan osata vastata jotain 'paddle':lläkin tarvittaessa - vaikka sitä CW:tä voi kirjoitella ensin tietokoneenkin ruutuun ja kone muuttaa sen sitten CW:ksi, mutta olen nyt päättänyt sen CW:n opetella ihan oikeasti ensin.

Näissä modeissa on se hyvä puoli että vaikka minunkin OCF-antennilla on ollut vaikeuksia kuulla jenkkiasemia niin nämä modet kantavat paljon pidemmälle ja näiden avulla kantavuus pitenee huomattavasti jo ilman että laitteistoa tai antenneja tarvitsee muuttaa.

Nyt kun olen ensin kokeillut mistä on kysymys niin löysinpä aika hyvän lyhyen yhteenvedon digimodeista ja siihen tutustumisesta.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti