22. tammikuuta 2016

Yleisluokkaan korotus T2 testin läpäisyn myötä

AR-X Harjoitustestisivu
AR-X harjoitustestisivu

Tässä harrastuksessa nälkä kasvaa syödessä, ainakin minulla. Hieman vajaa kaksi vuotta sitten suoritin K ja T1 testit päästäkseni perusluokkaan ja saadakseni kutsutunnuksen ja asemaluvat päästäkseni workkimaan. Jo silloin haaveilin T2 eli yleisluokan testin tekemisestä mutta minulle oli jo T1 testissäkin ihan tarpeeksi omaksuttavaa. Lisäksi 120W (käytännössä 100W) oli minulle ihan riittävä teho, sillä se ei ollut rajoitteena minulle, pikemminkin osaaminen, antennit, laitteet tai pikemminkin niiden puute olivat ne jotka jarruttivat. Nyt kahden vuoden jälkeen ajattelin että voisin jo ottaa sen seuraavankin askeleen joka mahdollistaa suuremmat lähetystehot tarvittaessa. Hyvin moneen asiaan riittää 100W ja paljon vähempikin. Mutta joskus tuntuu että siitä extra-potkusta olisi hyötyä jos saisi edes muutaman sata wattia lisää. Eritoten silloin kun on joku isompi pileup jossain kiinnostavassa paikassa niin kyllä se tuntuu että useimmiten ne 'big gun' kaverit tulee läpi ja hiljaisemmat hissukat sitten ovat välillä vaikeuksissa tulla kuulluksi. Ja sama toisinpäin, jos haluaa itse kutsua ja tulla kuulluksi niin siitä lisätehon varasta ei ole haittaa.

Luin tenttiin valmistautuakseni ensin Tiimissä hamssiksi 2 -kirjaa, mutta sen kerrontatyyli (joka on kuin lukisi teatterikäsikirjoitusta) ei sovi minulle. Lisäksi Tiimissä Hamssiksi kirjat (sekä 1 ja 2) ovat fontiltaan varmaan jotain kokoa 6, eli todella pientä fonttia. Luin myös materiaalia täältä jossa on kysymys-vastaus patteristoa sekä testikoemahdollisuus. Testikokeita teinkin monen monta kertaa ja kun se näytti siltä että joka kerta menisi läpi niin oli aika mennä tekemään oikea tentti. Tässä kohden varoituksen sana sen suhteen että ham.fi/tentti sivuston kysymyksiä saattaa olla päivitetty viimeksi useita vuosia sitten, joten pienellä riskillä tällaiset sivustot, jotka eivät ole suoraan SRAL:in ylläpitämiä. T2-tenttiin on todella huonosti materiaalia ja onkin vähän hassua jos on olemassa tentti muttei kunnon vastaavaa opiskelumateriaalia siihen. Mutta käsittääkseni tenttejä sekä opiskelu-/opetusmateriaalia ollaankin parasta aikaa päivittämässä ja sen myötä tervetullutta parannusta pitäisi olla tulossa.

ham.fi/tentti sivustolla on myös T2 opiskelumateriaalia
Ham.fi/tentti sivustolla on myös opiskelumateriaalia


Opiskeltava tenttimateriaali oli aika kovastikin teknistä, mennen komponentti- ja piiritasolla aika yksityiskohtaisiin kysymyksiin. Koska minulla ei ole kuin ylimalkainen kokemus elektroniikasta yleensä, oli noiden asioiden opettelu minulle enemmänkin ulkoa opettelua. Kaikkea en voi sanoa edes ymmärtäneeni, etenkin kun puhutaan putkista ja hiloista. Jos en putkivehkeitä tule hankkimaan niin ei ne minua suoraan tule koskemaankaan. Ja sitä mukaan tietysti kun tarvetta tulee niin asioita voi opiskella syvemmin. Niinhän tämä harrastus usein toimiikin, että sitä mukaa kun asioita tulee eteen, opetellaan uutta tarvittaessa. Kaikkea kun ei millään pystyisi omaksumaan yhdellä kertaa. Se pitää toisaalta tämän harrastuksen ja tekemisen mielenkiintoisena kun löytyy uutta opittavaa koko ajan.

Olin varannut tentin Juhani Lehtosaarelta OH2MD joka olisi tentin virallisena vastaanottajana. Hän se otti vastaan pari vuotta sitten T1 ja K tenttinikin. Paikaksi sovittiin Helen Oy:n radiokerho OH2HKE, joka sijaitsee Porkkalankadun voimalan tiloissa.  Saavuin sovitusti sinne tuntia ennen kerhon alkamista, jotta saisimme tehdä tentin rauhassa ennenkuin muita kerholaisia saapuisi. Sain eteeni 3kpl A4-liuskaa kysymyksiä, joihin tuli merkitä miinusmerkillä väärät vastaukset ja plus-merkillä oikeat. Aikaa minulla meni ehkä 15-minuuttia ja olin vastannut ja tarkistanut vastaukseni ja oli aika jättää tulos Juhanin käsin tarkastettavaksi ja sen jälkeen vielä AR-X sovelluksen tarkastettavaksi, joka vielä vahvistaisi virallisesti käsin lasketun tuloksen. Ensimmäisellä sivulla 1 virhe, toisella sivulla 1 virhe ja kolmannella sivulla olikin sitten 4 virhettä. Olin haksahtanut naapurin television häiriöihin liittyvissä kysymyksissä ja tarjonnut vain osin oikeaa ratkaisua mutta ehdottanut myös vääriä asioita. Eipä olisi se naapuri katsonut televisiota häiriöttä minun vastauksillani - enkä olisi kyllä saanut lähetettyäkään mitään kun olin blokannut suodattimella omankin lähetteeni :) Tulokseksi tuli 54/60 kun rajana on 45. Eli meni ihan hienosti läpi. Juhani kävi vielä tuon TV-häiriökohdan pyynnöstäni läpi että ymmärsin tekemäni virheen ja oppisin mikä oli oikea menettely. Paperit lähti SRAL:iin ja sieltä ne menisivät eteenpäin Viestintävirastolle joka sitten korottaisi pätevyyteni yleisluokkaan.

OH2HKE kerhoilta oli juuri alkamassa ja hamsseja alkoi tulla yksitellen  sisään ja hehän olivatkin mitä mielenkiintoisinta porukkaa. Tuo kerho on yleisilmeeltään kuin elektroniikkapaja ja näyttikin siltä että siellä tehdään asioita eikä vain keskustella. Sain Juhanilta myös demonstraation ketturautaa varten tehtävästä piirilevystä. Hän näytti millä tavalla nykyään voidaan tulostaa piirikaavio peilikuvana lasertulostimella, ajaa sen jälkeen tämä tulostettu paperi piirilevyn päällä laminointikoneen läpi muutamia kertoja ja sitten vedessä pehmentäen poistaa paperi ja siinähän olikin lasertulostimen jauhe kiinnittynyt piirilevyyn mahdollistaen piirilevyn syövyttämisen niiltä kohdin missä jauhetta ei ollut. Olen itse pari vuosikymmentä sitten tehnyt samaa filmeillä ja valottamalla, mutta tuo yksinkertaistaa huomattavasti prosessia ennen syövytysvaihetta. Näinpä myös upean ja erittäin käytännöllisen poralaitteen jolla piirilevyn komponenttien reiät saatiin tarkasti ja nopeasti tehtyä verrattuna käsiporalla työskentelyyn. Kaikessa Juhanin tekemisessä näkyi pitkä kokemus ja osaaminen ja siksi sitä olikin opettavaista katsella.

Arto OH2JI oli taasen tehnyt sähkötyslaitteen pienestä Ultratecin Portable TTY phone -laitteesta, josta oli ottanut sisuskalut pois ja laittanut sinne itse ohjelmoimansa mikropiirin sisälle. Ja nyt laite ei ollutkaan enää käytöstä poistunut kuulovammaisille tarkoitettu tulkkauslaite vaan tuliterä sähkötyslaite matkakäyttöön. Siitäkös innostuinkin, sillä Arto selosti kuinka tarvittavan sovelluksen pystyy tekemään basicilla, joka sitten käännetään assembleriksi prosessorille. Olen 12 vuotiaana käynyt konekielikurssia kasarin alkupuolella polttaen lyhyitä koodinpätkiä EEPROMeille, ja tuo on hyvin lähellä sitä. Erittäin mielenkiintoista, joka avaa oven omien laitteiden ja sovellutusten tekemiseen. Lisäksi Artolla oli minulle ratkaisu antenniksi, jonka hän on itse tehnyt. HexBeam ja putkimasto, jota sovittiin että menen katsomaan. Samanlaisen voisin yrittää tehdä itselleni.

Olipa kerholla muutamia 70cm yagejakin, joista yhden 10db gainin (vahvistavan) yagin ostin itselleni ja voin käyttää sitä paitsi lähialueen 70cm toistimiin QTH:stani, myös peditioantennina, sillä antenni on vain n. 1m mittainen. Josko joku minulle sitten vielä vastaisi 70cm taajuuksilla? No ainakin kisojen aikana voisi vasta-asemiakin löytyä jos muuten niitä ei niin paljon olisi.

Olen ymmärtänyt että myös Kauniaisten kerho olisi samantyyppinen jossa on enemmän elektroniikkaa ja rakentelua kerhoilloissa, joten täytyy käydä tutustumassa siihen. OH2HKE kun on tavallaan suljetumpi kun se on samalla yrityksen radiokerho ja kaikenlisäksi vartioidulla voimala-alueella jonne vieraiden pääsykin on vaivalloisempaa. Olen kuitenkin kiitollinen kun pääsin siellä käymään sillä innostuin kovasti näkemästäni ja olin jo saman iltana ladannut sovelluskehitysympäristön koneelleni ja selailin ebaytä prosessorien ja oheistuotteiden osalta. Vielä en tilaa hardista ennenkuin ymmärrän vähän enemmän. Arto lupasikin valottaa vähän enemmän kuinka homma toimii jonka jälkeen tiedän sitten millä laitteilla juttu hoituu parhaiten ja mitä kannattaa hankkia. Ja nyt onkin ajankohta jo sovittu kun menen käymään Artolla.

Oshonsoft AVR Simulation toiminnassa
Oshonsoft AVR Simulation sovelluskahitysympäristö toimninassa


Pikkuhiljaa alan sitten katselemaan myös linukkavaihtoehtoja (Lineaarinen vahvistin). Olen harkinnut jotain sen tapaista mikä Nikolla OH2LZC on ollut peditioillakin käytössä, eli italialainen transistorilinukka jonka max teho ulos on 300W. Se on vielä hinnaltaan kohtuullinen ja tuo sen pienen potkun lisää joka joskus on tarpeen. En välttämättä sitä 1kW vielä tässä vaiheessa tarvitse ja haluan pitää tuon mobiiliuden ratkaisuissani jotta voin käyttää laitteita myös reissun päällä tai vartavasten peditioilla.

Kyllä tämä kaikki on mielenkiintoista :)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti