20. huhtikuuta 2015

SRAL Kevätpäivät Riihimäellä 2015

SRAL Kevätpäivät 2015 olivat olleet kalenterissa jo useamman kuukauden varmistamassa ettei tule varattua mitään muuta samalle päivälle. Olin lukenut ohjelman ja siellä oli useampia mielenkiintoisia luentoja tiedossa. Lisäksi paikalla olisi tuotteiden kaupustelijoita ja kirpputori. Radioamatööriaiheinen kirpputori on aina ehdottomasti tutkittava :) Pelkästään tilaisuuteen saavuttaessa parkkipaikalla oli nähtävillä radioamatöörien keksimiä mielenkiintoisia virityksiä autoihin :)

Mobiiliantennin asennettuna autn peräkoukkuun
Todellinen mobiiliantenni :)


Aamulla lähtöni viivästyi sen verran että ehdin vasta ensimmäisen luennon lopulle, jossa Elisan edustaja OH8HBG kertoi Mobiiliteknologioiden tulevaisuudennäkymistä. Paikalla oli useampi Televisiokamera - sellaisia isoja joita näkee uutislähetysten lopulla kun näytetään studiota. Ulkona oli tuotantoyhtiö Wernen lähetysauto. Kyllä on Radioamatööreillä melkoiset varusteet reaaliaikaisen kuvan lähettämiseksi ja tilaisuuden taltioimiseksi!


Tuotantoyhtiö Werne lähetysauto varmisti live-lähetykset tapahtumasta
Tuotantoyhtiö Werne lähetysauto varmisti live-lähetykset tapahtumasta


Seuraavana olikin vuorossa Elliptinen polarisaatio kotimaan HF-yhteyksissä, OH2AUE, joka osoittautui minulle henkilökohtaisesti kaikista mielenkiintoisimmaksi luennoksi. Siinä kerrottiin radioaaltojen heijastuksesta ja etenemisestä kotimaan HF-bandeilla. Puhuttiin vasenkätisestä ja oikeakätisestä polarisaatiosta, ja nähtiin vidoita jotka demonstroi näiden eroa kuuluvuudessa. Ja ero olikin melko huomattava kun kuunneltiin vain oikeakätisesti polarisoitunutta lähetettä. Evääksi annettiin ohjeita ferriittiantennin rakentamiseksi ja oikeakätisen polarisaation erottamiseksi. Kuunteluantennit oli rakennettu pariin vanhan ADSL-modeemin koteloon. Ei tarvittu kymmenien metrien dipolia ja kuuluvuus oli parempi kuin videolla vertailuna olevilla dipoleilla. Nämä antennit tosin olivat vain kuunteluun, eivät lähettämiseen, eli ne kaksi asiaa pitää tässä mallissa erottaa eri ratkaisuiksi. Eli jos kotimaan kusojen äänenlaadun ja voimakkuuden paraneminen kiinnostaa niin ferriittiantenni kuuntelupuolella ja oikeakätisen polarisaation erotteleminen kuunneltavaksi näyttäisi olevan se mitä tarvitaan.

Sitten oli vuorossa osaltani  VAPEPA-foorumi, OH2JIU, sillä olen nykyisin osa VAPEPA hälytysryhmää Länsi-Uudellamaalla, joskaan yhtään hälytystä ei ole sitten viime syksyisen kurssin ollut. Foorumissa keskusteltiin mahdollisista käytettävistä taajuusalueista tulevaisuudessa Vapepa-toiminnassa,  vaikkakin nämä olivat vielä tässä vaiheessa spekulaatiota.  Lisäksi kuultiin esimerkkejä tukiasema-antenneista jotka ovat käytössä Keski-Suomessa. Tässä antennissa on runkona käytetty alumiinista teleskooppivarrella olevaa lumenpudottajaa. Minusta nämä ovat todella hauskoja asioita kuinka radioamatöörit hyödyntävät onkivälineitä ja nyt myös lumenpudotusvälineitä toiminnassaan - ihan muuhun kuin mihin ne oli alunperin tarkoitettu :) Todettiin tahtotilan olevan yhtenäiseen toimintatapaan mutta käytännön olevan eri alueilla vielä toisistaan poikkeavia. Harjoituksissa olisikin syytä kutsua mukaan myös muilta alueilta Vapepalaisia jotta käytännöt tulisivat tutuiksi ja niitä saataisiin ehkä paremmin näin yhdenmukaistettua. Kerrottiin myös uudistuvasta Viesti-koulutuksesta, joka tuo etenkin radioamatööri Vapepalaisille Viestin jatkokurssin, joka pureutuu enemmän varsinaiseen etsintöihin liittyvään radiotekniikkaan. Tällaista kurssia odotan mielenkiinnolla ja menen varmasti aikatauluni puitteissa mukaan kun sellainen järjestetään.


SRAL Kevätpäivät 2015 hallituksen kyselytunti
SRAL hallituksen kyselytunti ja toinen suuremmista kameroista

SRAL:in kyselytunnilla hallitus oli vastaamassa mitä erilaisempiin kysymyksiin. Kyselytunnin päätteeksi hallitus toi esiin huolen bandeilla ajoittain tapahtuvasta käytöksestä joka ei ole aina Radioamatöörihengen mukaista, kun pahatetaan muita ihmisiä, puhutaan politiikkaa tai solvataan erilaisia ihmisryhmiä uskonnon tai muun suuntaineisuuden tai ominaisuuden perusteella. Hallitus lanseerasi 'Siivoa suusi'-kampanjan, jossa sitoudutaan hyvään Hamssi käytökseen bandeilla. Luentosalissa kiersi vihko johon nimen ja kutsun kirjoitettuaan sai saippuan, jossa oli SRAL logo ja toisella puolella luki, 'Siivoa suusi'. Tärkeä asia, että pidetään bandit myös lapsille sopivana. Haluammehan mukaan uusia Hamsseja ja opettaa heille kuinka radioamatööri käyttäytyy bandeilla.

Sitten olikin vuorossa kirpputorikierros. Myytävää oli kaikenlaista, 23cm yageja, Modattuja radioita 2m ja 70cm, miniläppäri, 5-7cm mastoputken haruskiinnittimiä, käytettyä koksia, koteloita, tuulettimia, kaiuttimia, oskilloskooppi, Prommereita, 68 käsiradio ja monta muuta tuotetta, joiden käyttötarkoitus ei aina edes minulle selvinnyt. Itsellänikin oli 70cm Moppe, modattu Nokia 70 cm autoradio, ja 2m modattu Ericssonin autoradio. Puolen päivän jälkeen alensin jo hintoja, kun eivät olleet menneet kaupaksi enkä halunnut kantaa niitä takaisin. Mutta yksikään niistä ei päivän aikana mennyt. Täytyy yrittää uudelleen jossain seuraavassa radioamatöörikirpputorilla.

Kirpputorilta ehdin näkemään vain loppuminuutit Arcala Remote v2.0, OH6KN. Ehdin kuitenkin näkemään nykyisen ratkaisun toimintaperiaatteen sekä kuulemaan miten kusoja pidetään hyvinkin kaukaa asti etäältä hallittavien radioiden ja antennien avulla. Tällainen toimintahan on monelle jo arkipäivää, kun mökille on rakennettu antennit joita ei koti QTH:hon pystyisi rakentamaan. Ja sitten otetaan kotoa etäyhteys mökillä olevaan hamsackiin.

Seuraavana oli koko auditorion tupaten täyteen täyttänyt Elektroninen sodankäynti, OH2LRD. Tilaisuutta mainostettiin kertomalla että tätä esitystä ei poikkeuksellisesti vidoitaisi HAM näköradioon.  Esityksessä käytiin kuitenkin läpi hyvin perusperiaatteita elektronisesta sodankäynnistä, lähes puolet ajasta käyden läpi elektronisen sodankäynnin historiaa. Valtiomme turvallisuus ei olisi ollut millään tavalla uhattuna vaikka esitys olisi ollut livenä netissä, sillä mitään sellaista ei oikeastaan kerrottu mitä jokainen ei jo muutenkin tietäisi. Toisin sanoen, mitään tähdellistä ei paljastettu. Esitys osoittautui pelkäksi mainostempuksi ja sisältö varsin 'otsikkotasoiseksi'. Minulle esitys oli pettymys, sillä olen kiinnostunut radioamatöörinä mahdollisuudestamme olla osana turvaamassa tietoliikennettä poikkeustilanteissa ja siksi olisin ollut kiinnostunut kuulemaan enemmän uhkista ja niiden torjunnasta radioamatöörivoimin. Toisaalta on ymmärrettävää että näitä asioita ei tarkemmin käydä yleisellä foorumilla, mutta ehkä juuri siksi tämän olisi voinut korvata muulla esityksellä.


Sitten oli toinen odottamani esitys kun 'Super Vätys' tuli vuoroon, Ajankohtaista amatööriasiaa, OH7SV.  Super Vätys kertoi ferriiteistä ja valaisi niiden eroja ja erilaisten ferriittien käyttökohteita. Siinä kohden tulikin hyvää tietoa, että jatkossa osaa varmistua ja valita oikean ferriitin oikeanlaiseen käyttöön. Rautajauhe ferriitti (missä µ<100) sopii viritykseen. Sitten 'Laiha' ferriitti µ 100-1000, sopii Balunin valmistamiseen. Ja 'Vahva' ferriitti (µ>1000) sopii HF-häiriösuotimeksi hakkuripowereihin, inverttereihin jne. 'Common Vault' baluniin sopiva ferriitti on µ 600-800, jossa koaksiaalikaapeli kierretty läpi muutama kierros. Huomattavaa tässä oli lämpenemisen huomioiminen jottei läpi menevä kaapeli sula. Eli jos on kyseessä kilowattien teho niin silloin on koaksiaalin oltava teflon suojattua. Super esitteli lopuksi sovellutuksia, ensimmäisenä JUMA Tuner Modulen, joka toimii QRP-lähetystehoista (1-5W) aina 1500W asti. Kyseessä oli vasta prototyyppi, mutta siitä on tulossa ilmeisestikin amatööreille kit-paketti, jonka voi kasata yksinkertaisesti yhdessä illassa itsekin.


OH7SV eli SuperVätys eistelmöi Ferriiteistä
OH7SV eli 'SuperVätys' kertoi ferriittien eroista radioamatöörirakentelussa
Toisena esimerkkinä oli JUMA PA1000 Linukka, jonka Super Vätys kertoi olevan markkinoiden kevyin, painaen vain hieman yli 5kg. Siinä missä painoa on saatu pois, on vastaavasti hintaa tullut lisää :)

Sitten pidettiin huutokauppa, jossa huudettavan oli mm. pari täysin uutta Kenwoodin manuaalituneria. Itsekin yritin huutaa näistä toista mutta hinta nousi sen hetkisten mukaan olevien käteisvarojeni yläpuolelle aika nopeasti :) Eipähän tarvinnut tulla takaisin kotiin 'taas uusien härveleiden kanssa' :)

Huutokaupan päätyttyä suoritettiin arpajaiset päivän aikana myytyjen arpojen osalta. Voittoina oli hyppynarua, palohälytintä, käsiradio ja rigi. Onnetar suosi kahden pääpalkinnon eli käsiradion ja rigin osalta samaa voittajaa, joka oli aika onnekas sattuma. Ja aiheutti varmastikin tuplasti seliteltävää kotona :)

SRAL Kevätkokous 2015
Hallituksen kevätkokous alkamassa, SRAL puheenjohtaja Merja Koivaara, OH1EG
toivottamassa SRAL jäsenet tervetulleiksi

Lopulta oli vuorossa SRAL Kevätkokous, joka vietiin läpi ilmeisesti ennätysnopeasti (kun se ensin hieman myöhästyneiden arpajaisten jälkeen saatiin käyntiin). Lisäksi jaettiin tunnustuspalkintoja

Liiton hopeinen ansiomerkki
Timo Ärlig, OH3FN

Arvo Laron palkinto
Matti Ampio, OH1FU

Koulutustoiminnan erikoispalkinto
Hannu Wallin, OH1DW

Vuoden titari
Anne Lähdes, OH2YL

Perinneradiotoiminnan kunniamaininta
Jukka Rintala, OH2MEE


Lisäksi Columbia Radio Clubin edustaja jakoi CRC:n kiertopalkinnon, jonka sai Niko Vanhatalo, OH5CZ.

Ja saipa Kevätpäivät näkyvyyttä myös YLE:n sivuilla 
Ei kommentteja :

Lähetä kommentti