26. marraskuuta 2017

SRAL Syyspäivät marraskuussa 2017 ja kiraaliset jyrkkäsäteilyantennit

SRAL syyspäivät 2017 Tampereella
SRAL syyspäivät olivat taas edessä ja olin onnistunut pitämään lauantain vapaana päiväseltään käyntiä varten. Minimalistisuuteen (näköjään) ja QRP-toimintaan panostaessani viimeaikoina olen tehnyt useita kauppoja rigeistäni joista olen luopunut. Kyllä, siis myynyt jotain poiskin :) Yksi tällainen rigi oli sovittu toimitettavaksi uudelle omistajalleen syyspäivillä, joten reissuni olisi samalla HamExpressinä toimimista. Olin katsonut agendaa ennakkoon ja siellä oli etenkin Michael Fletcherin esitys, Kansallispuistoworkkiminen sekä Viestintäviraston esitykset jotka kiinnostivat. Odotukseni olivat korkealla myös kirpputorin ja kauppiaiden osastojen suhteen.

Erinäisistä viimehetken säädöistä johtuen pääsin lähtemään vasta yhdeksän maissa ja olin siinä 11 aikoihin vasta Tampereella. Niinpä minulla jäi jokunen alun esitys näkemättä - erityisesti kansallispuistoesityksen olisin halunnut nähdä. Lisäksi kirpputorin oli ilmoitettu olevan avoinna 14 asti joten sekin olisi ehdittävä näkemään.

Kun saavuin paikalle ja radion luovutus uudelle omistajalle oli tehty, kävin nopeasti tarkastamassa kirpputorin ja kauppiaiden osaston etten missaisi mitään tärkeää. No molemmat osastot olivat suuri pettymys. Niiden takia ei ainakaan kannattanut tulla. Kirpputorilla oli pari pöytää jossa toisessa oli tullessani enää lähinnä jotain pintaliitoskomponentteja muutamilla rullilla, vanhoja Radioamatöörilehtiä pari nippua ja muutamia lähes roskiskuntoisia kuulokkeita ja pari muuta turhaketta (nämä siis tietysti omia mielipiteitäni). Ei sitä runsautta ja monipuolisuutta mitä kesäleireillä näkee, tai mitä näin kevätpäivillä vähän yli vuosi sitten. Kaupallinen myyntiosasto oli myös pettymys. Toinen pöytä oli SRALin pöytä, jossa joitain ferriittejä, kirjallisuutta sekä SRAL tuotteita. Toinen pöytä oli käytettyjä vanhoja elektroniikan mittalaitteita myyvän yrityksen pöytä, jossa ei ollut mitään sellaista joka olisi edes varovaisesti herättänyt kiinnostusta. Ei yhtään todellista suomalaista radioamatöörituotteiden kauppaa ollut edustettuna! Ymmärrän ettei he välttämättä tekisi älytöntä tulosta tuon päivän aikana, mutta tässäkin tapahtumassa olisi ollut 150 amatööriä, joille olisi voinut esitellä viimeistä hottia olevia tuotteita. Eikä tämä radioamatööriporukka jo ikäjakaumansa puolesta mitään tyhjätaskuja ole, jos vain kiinnostavia tuotteita on hyvään hintaan tarjolla :)

(Näkö) Radio Hamin tekniikka-auto

Radio Hamin tekniikka autolla oli persoonallinen kuski


Tapahtumaa oli tallentamassa Radio Hami, jolta tätä kirjoittaessa oli julkaistu vasta yksi esitys tapahtumasta, eli Viestintäviraston esitys tuossa kohta jäljempänä mainittuna ja linkitettynä.

Kalle Pikkarainen, OH7RE Viestintävirastosta esitys


Ehdin kuuntelemaan alun muutamaa minuuttia lukuunottamatta Viestintäviraston esityksestä koskien radiohäiriöiden valvontaa ja priorisointeja, esityksen otsikko oli 'Taajuussuunnittelu ja taajuusvalvonta'. Kuten odotettua esityksessä kerrottiin että radioamatöörien havaitsemat paikalliset yksittäiset häiriöt menevät prioriteetissa viimeiseksi eli sijalle 5, mutta jos radioamatööri onnistuu paikallistamaan häiriön luotettavasti niin se nopeuttaa ja helpottaa asiaan puuttumista Viestintäviraston osalta. Saimme radioamatööreinä jopa kehoituksen edesauttaa Viestintäviraston toimintaa tältä osin ja olla omatoimisia mutta mittauksissa tarkkoja ja oikeaoppisia. Mitä tulee sitten häiriölähteisiin niin tuli selväksi se että vialliset laitteet, powerit jne kuuluvat pääsääntöisesti Tukesille, eli tulee olla selvillä siitä mikä asia kuuluu Viestintävirastolle ja mikä Tukesille kun on yhteydessä jostain häiriön aiheuttajasta.

Michaelin esitys kiraalisista jyrkkäsäteilyantenneistä - ei tallennettu, vain livenä


Päivän pelastus oli Michaelin esitys pyöröpolarisaatioantenneista, jonka termi päivitettiin esityksessä muotoon 'kiraaliset jyrkkäsäteilyantennit'  - kuulostaa arveluttavasti google translator käännökseltä :) Michaelin esitykset ovat paitsi humoristisia, myös tieteellisesti alan viimeisintä tietoa ja tähän asti aina olleet poikkeuksetta erittäin mielenkiintoisia. Kuten olen jo aiemminkin sanonut niin siinä on yksi harrastuksemme propellihatuista isolla P:llä jota suuresti ihailen :) Yleisössä oli myös Hohtolan Matti a.k.a. SuperVätys, joka on myös käytännössä jo kokeillut kiraalisia jyrkkäsäteilyantenneja, jota olemme saaneet kuulla 3699kHz taajuudella - ne jotka sinne ovat uskaltautuneet :)

SRAL Syyskokous 2017 ja Memman alustus kokoukselle


Päivän lopuksi oli sitten Syyskokous, jossa piti olla äänestys hallituksen jäseniksi. Ehdokkaita oli ollut 3 ja paikkoja 2 mutta viime metreillä yksi ehdokkaista oli jättäytynyt pois henkilökohtaisista syistä (onko niitä muita) ja kun paikkoja oli 2 ja ehdokkaita 2 niin vaaleja ei tarvittu ja äänestys peruttiin. Haittana oli se että äänestystä varten oli äänestyskortit painatettu ja lähetetty muovitetut RA lehdet kortteineen sekä maksettu postikulut palautuskuorista. Nopea arvio oli n1500-2000e joka meni hukkaan.

Syyskokousta leimasi kahtiajako, kuten koko jäsenistössämme. Joskin se säröääniporukka on hyvin pieni mutta ollut historiallisesti valitettavan äänekäs. Tai ehkä se valtaosa eli toinen puoli on vain ollut liian hiljaa. Osa paikallaolijoista näytti olevan sitä mieltä että liiton tulee palvella kaikkia radioamatöörejä oli ne sitten liitossa tai ei ja osa (minä mukaanlukien) on sitä mieltä ettei liiton tule tehdä työtä kuin niiden jäsenten eteen jotka maksavat siitä liitolle (poislukien liiton viranomaisilta saamat velvoitteet kuten tutkintojen vastaanottaminen). Liiton syyskokous oli mielestäni jälleen kerran pitkälti farssi jossa tuli esiin se että on pieniä klikkejä jäsenistössämme, jotka haluavat vain laittaa kapuloita liiton toiminnan rattaisiin - tehtiin siellä mitä hyvänsä. Kokouksessakin oli sen verran vääntöä että kokous kesti todella pitkään. Jopa vaalilautakunnan jäsenistöstä piti alkaa vääntämään ja uusimaan, joka tuntui turhalta.

Liittoa ja sen puheenjohtajaa ja hallitusta arvostellaan kovasti ja esitettiinhän kokouksessa rajoituksia hallituksessa olemiseenkin siten että siellä voisi olla maksimissaan 6v ja sen jälkeen ei voisi olla toiseen 6v ollenkaan hallituksessa. Minusta tuo on jäsenistön älykkyyden aliarvioimista. Kun kerran hallitus valitaan jäsenistön äänillä niin tuollainen ehdotus tarkoittaa sitä ettei jäsenistö olisi kykenevä valitsemaan oikein ja jonkun muun pitäisi näin ollen rajoittaa sitä mitä jäsenistö voi äänestää.  Sitäpaitsi ei näihin liiton vapaaehtoistöihin tunnu yleensäkään olevan porukkaa jonossa.

SRAL syyskokoustamista 2017


Syyskokous oli masentava kokemus jossa tuli esiin jäsenistömme valitettava hajaannus. Esiin ja ääneen tuntuvat pyrkivän ne joiden ei välttämättä tarvitsisi ja kovin moni taas ei välittänyt sanoa mitään puolesta tai vastaan. Mitättömistä asioista tehtiin härkäsiä ja venytettiin kokousta tuntikausia kestäväksi, kun normaalisti tuollaisen kokouksen olisi pitänyt mennä läpi maksimissaan tunnissa.

Minusta on syytä käydä arvokeskustelu liitostamme ja sen toiminnasta. Palauttaa mieliin liittomme olemassaolon tarkoitus. Minusta sen tärkein tarkoitus on harrastuksemme jatkuvuuden turvaaminen, jolla viittaan erityisesti tapetilla oleviin kaupallisiin taajuuksiemme yksipuolisiin kaappauksiin. Toinen on uusien jäsenten hankkiminen osaksi harrastustamme ja liittoamme. Kolmas on yhdistää tämä valitettavasti historiallisista syistä ja egojen välisistä skismoista hajaantunut yhteisömme ja tuottaa sille sellaista materiaalia ja lisäarvoa, jonka vuoksi kannattaa maksaa jäsenmaksu, jos ei nuo 2 ensimmäistä syytä vielä painaneet riittävästi.

Jos et ole jäsen niin liity jäseneksi http://sral.info/liity/ ja varmista osaltasi että me kaikki toimimme yhteisen tavoitteemme, rakkaan harrastuksemme toiminnan jatkuvuuden varmistamiseksi ja ylläpitämiseksi. Siihen pitäisi energiat laittaa yksissätuumin minkään sisäisten valtataistelujen sijaan, joista hyötyvät loppupelissä vain ne jotka yrittävät rajoittaa harrastustoimintaamme.

Takaisin kuitenkin tärkeimpiin asioihin mitä syyskokouksesta jäi käteen. Kiraaliset jyrkkäsäteilyantennin on mielenkiintoinen juttu, jonka haluan myös itse toteuttaa ja menee projektilistalle :) Supervätyksen sivuilla on tästä konkreettisia kuvia olemassa aiheena 'Circular polarization -Turnstile HF antenna for 80 meter band'.

SRAL info syyskokouksesta
Ei kommentteja :

Lähetä kommentti