19. heinäkuuta 2017

DMR: TUTUSTUMINEN JA PORTABLE-SETIN RAKENTAMINEN

SHARK RF:n OpenSpot DMR hotspot tukiasemana
SHARK RF:n OpenSpot DMR hotspot tukiasemana


Olin kuullut DMR:stä (Digital Mobile Radio) ja päätin ottaa selvää mistä on kysymys. Se olisi jotain joka kulkee radioteitse ja internetissä, ja koko matkan digitaalisena. Virve-verkon tapaan. Pienen googlailun jälkeen löysin https://findmr.wordpress.com/ -sivustolta videon jossa Erik Finskas OH2LAK pitää esitelmän aiheesta. Itse katsoin videot-sivulta 2016 DMR workshop esitelmän mutta kannattaa katsoa täältä uusimmat versiot, jotka tätä kirjoittaessa ovat 2017 leirillä Erikin pitämät DMR workshop esitelmät (videot on kahdessa osassa 1 ja 2) https://findmr.wordpress.com/dmr-related-videos/

Katsoin tuon Erikin videon läpi ja innostuin aiheesta. Haasteena itselläni oli se että kun näillä DMR käsikapuloilla keskustellaan yleensä tukiaseman kautta, niin kotiQTH:ni ei ole DMR-tukiaseman kattavuusalueella. Niinpä minulle jäisi 3 vaihtoehtoa, 1) käyttää kapulaa silloin kun liikun tukiaseman kattavuusalueelle, 2) odottaa että lähemmäs tulee DMR-toistin, 3) Hankkia hotspot laite, jolla muodostan oman pienen henkilökohtaisen DMR-tukiaseman.

Päädyin valintaan 3 ja laitoin tilaukseen sekä TYT390GPS radion Jyrkiltä pohjanmaan kaupasta sekä hotspotin eli SharkRF OpenSpot purkin. Tuota radiota olisi tuolloin saanut ebaystä jopa 50e edullisemmin, mutta valitsin Jyrkin sen takia että jos tulee ongelmia tai vikaa niin RMA-takuupalautukset ja -vaihdot onnistuvat kokemuksella erinomaisesti Jyrkin kautta. OpenSpot laitetta taas eivät muut myy niin sen tilasin suoraan SharRF:n verkkokaupasta. Syy miksi päädyin OpenSpotiin oli se että se on itsenäisesti toimiva laite, eli se ei tarvitse tietokonetta tai Raspberry PI:tä tai Arduinoa toimiakseen. Lisäksi olin ymmärtänyt sen olevan senhetkisistä vaihtoehdoista luotettavimmin toimiva. Sen hinta tosin on aivan älytön eli 200e luokkaa, eli siihen toivon että tulee kilpailua ja edullisempia vastaavia ratkaisuja. Yhteen 'tyyppivikaan' törmäsin kuitenkin OpenSpotissa heti kun sain OpenSpotin ja se on virtalaite. OpenSpot toimii USB-virralla ja mukana tuleva virtalaite, johon USB-kaapeli laitetaan kiinni tuntui olevan välillä päällä ja välillä ei, riippuen mihin suuntaan sitä yrittää töpselissä vääntää. SharkRF lähetti samantien enempiä ihmettelemättä uuden.

Myöhemmin selvisi, kun asiasta keskustelin toisen OpenSpotin käyttäjän kanssa, että vika on sisällä olevissa liittimissä, eli siinä kohden mihin virtalaitteen piikit sisällä kiinnittyvät oli löysää. Tarvitsi vain avata virtalaite ja puristaa pihdeillä piikkien kiinnitystä hieman tiivimmäksi niin johan alkoi toimimaan. Tuon korjauksen jälkeen minulla olikin niitä nyt 2kpl. Toinen herkkä kohta on laitteen micro-USB liitin, joka on pintaliitoksella kiinni piirilevyssä. Se tuntuu löystyvän helposti ja aiheuttaa pätkimistä siirreltäessä laitetta. Sitä en ole vielä yrittänyt korjata, laite toimii kun sitä ei liikuttele.


DMR portable setti reissuja varten, kun verkkovirtaa ei olisi saatavilla
DMR portable setti reissuja varten, kun verkkovirtaa ei olisi saatavilla

Hyvänä puolena siinä että OpenSPot käyttää USB virtaa on se että sitä voi käyttää puhelimille tarkoitettujen varavirtalähteiden (powerbank) avulla. OpenSpot tarvitsee internet-yhteyden ja sitä varten siinä on ethernet-kaapelille paikka. Laitteessa ei ole bluetoothia, jolla sen voisi yhdistää kännykkään ja sitä kautta internetiin, joten tarvitaan toisenlainen ratkaisu. KotiQTH:ssa käytän 4G reititintä, mutta paitsi että se on isokokoinen, se vaatii verkkovirtaa toimiakseen. Niinpä lähdinkin hakemaan 4G reititintä jonka saisi sähköistettyä samoin USB-liitännän kautta. Sellainen löytyi TP-Linkiltä: TP-Link Wi-Fi Router TL-WR702N Travel Router Portable Wireless N Nano Router, mutta valitettavasti ne oli Suomen markkinoilta jo poistunut myynnistä koska laite on poistunut jo valmistajan tuotannostakin. Onneksi ebaystä vielä löytyi. Laite on jopa pienempi kuin OpenSpot ja osaa toimia monenlaisessa tilassa, asiakkaana(Client), tukiasemana, reitittimenä ja siltana.

Konfiguraatio tulisi siis olemaan sellainen että radio ottaa yhteyden HotSpotiin, joka ottaa yhteyden kaapelin kautta Wifi-reitittimeen, joka ottaa yhteyden langattomalla verkolla puhelimeen (puhelin toimii hotspotina TP wifi-reitittimelle) ja puhelin ottaa yhteyden dataliittymällä internetiin. Yksinkertaista eikö? :)

Viimein alkoi olla palikat kasassa ja eikun ohjelmoimaan radiota ja määrittelemään OpenSpotille asetuksia. Tämä olikin se hankala vaihe. Vaikka DMR:lle onkin suomenkieliset sivut, niin niiden ohjeistus on todella rajallista, osin vanhentunutta, ja noita radioille valmiiksi esimääriteltyjä konfiguraatiotiedostoja (Codeplug/kooditulppa) ei kovinkaan paljon ole tarjolla. Sivustolla on jo todella pitkään lukenut radioiden asetustiedostot sivulla että 'tiedostot tulossa jakoon tälle sivulle pian'. Pian on suhteellinen käsite, mutta tuo lause on ollut siellä jo kuukausia. Sekalaisia ohjeita löytyy täältä ja myös siellä taistelin jonkin aikaa OpenSpot ohjeen kanssa, koska käyttöliittymä oli hieman uudistunut ohjeen tekemisen jälkeen ja kaikki ei mennytkään ihan niinkuin ohjeen mukaan olisi pitänyt mennä. Sekä radion että OpenSpotin konfigurointi vaati aika paljon erilaisten lähteiden etsimistä ja lukemista ja oli työläs ja tuskainen homma. Etenkin kun sitä teki yksin pelkkä internet apunaan.


Vihdoinkin DMR-yhteys onnistuu
Vihdoinkin DMR-yhteys onnistuu



Kun sain radion ja OpenSpotin asetukset siihen kuntoon että pääsin pitämään ensimmäistä kusoa niin sainkin heti apuja toisessa päässä olevalta ystävälliseltä hamilta Vääksystä ja kohta sähköpostissani oli TYT390 laitteelle kooditulppa (konfigurointitiedosto) johon omat tietoni vaihtamalla sain hyvän lähtökohdan lähteä muokkaamaan siitä itselleni sopivaa. Lisäksi kooditulppaan oli valmiiksi tallennettu hyvä määrä suomalaisia calleja, jotan kun joku alkoi kutsumaan niin näinkin jo callin näytöllä samantien. Myöhemmin vastasin sitten UK:sta tulevaan yleiskutsuun ja juttelin 87 vuotiaan hamin kanssa. Tosin teimme sen etikettivirheen että juttelimme liian kauan kutsukanavalla ja kohta jo meille huomautettiinkin että 'menkää alikanavalla' jatkamaan. Eipä silti ei siellä kukaan tullut jatkamaan juttua kun sitten samoin tein jo lopetimme. Hiljaista oli :)

Radioamatöörit ovat aina olleet uuden tekniikan omaksujia ja edelläkävijöitä monessa asiassa. DMR on yksi tällainen asia, johon halusin heti tutustua, jotta olisin tietoinen mistä on kysymys. Siinä on omat hyötynsä (koko maailma helposti tavoitettavana) ja rajoituksensa (vaatii käytännössä Internetin väliin). Se ei minulla korvaa HF/VHF/UHF workkimista analogisilla yhteyksillä, mutta on hauskana lisänä. Ollessani Barcelonassa hotellissa, kutsuin sieltä Suomen kutsukanavalla 244 ja Erik vastasi minulle. Niinpä pidin erittäin hyvälaatuisen kuson Barcelonan hotellihuoneesta Suomeen ham-kavereille ilman että tarvitsi viritellä antenneja mihinkään.

DRM reissusetti Barcelonassa hotellihuoneessa, kun verkkovirtaa oli saatavilla
DRM reissusetti Barcelonassa hotellihuoneessa, kun verkkovirtaa oli saatavilla


DMR:stä puhutaan paljon, kiinalaisia DMR-laitteita on jo suhteellisen edullisesti saatavilla (ns. laatumerkit maksavat edelleen hulppeita ja epärealistisia summia harrastajanäkökulmasta) mutta sen käyttöönottoa ei todellakaan ole vielä tehty helpoksi. Ja koska Suomessa on omanlaisensa setup, eli meillä on Brandmeisteria ja C-Bridgeä ja mitä siellä onkaan, niin se tarkoittaa sitä että meidän on myös käytettävä sellaisia asetuksia, jotka toimivat Suomessa. Ei voi siis suoraan lähteä googlettamaan jotain ulkolaisia videoita siitä miten otat käyttöön DMR radion, koska heidän asetuksensa ei täällä toimisi. Niinpä sitä yrittää nojata mahdollisimman paljon siihen suomenkieliseen materiaaliin jota löytyy.
DMR:n yleistymisen esteenä Suomessa on kirjoitushetkellä mielestäni kaksi asiaa,  1) tukiasemakattavuus on vielä hyvin vajaavainen ja 2) DMR käyttöönoton ja oikeanlaisen käytön ohjeistus on edelleen liian vaillinaista. Niin kauan kuin käyttöönotto on näinkin hankalaa tulee se jarruttamaan DMR:n käyttäjäkunnan kasvua.

Joskus radioni on päällä päiväkausia eikä sieltä kuulu yhtään kutsua Suomi 244 kutsukanavalla. Välillä epäilenkin että toimiiko yhteys ollenkaan kun on niin hiljaista ja kutsun yleiskutsuna ja sitten sieltä joku vastaa. Jotta homma olisi mielekästä tulisi käytön aloittamisen olla helppoa ja sitä kautta käyttäjienkin määrä kasvaisi todennäköisesti nopeammin. Tässä Erik OH2LAK tekee arvokasta vapaaehtoista työtä ja DMR käyttäjäkunta koko ajan pikkuhiljaa kasvaa. Isommassa kuvassa on ongelmallista se että D-Starit ja muut mitä jenkeistä eritoten löytyy kilpailevat keskenään ja valmistajat tuottavat radioita, joissa jokin on tuettua ja jokin muu taas ei. Niinpä näistä tulee vähän alueellisia ratkaisuja ja yhtenäistä toimintatapaa ja standardia ei pääse syntymään. Joka taas sitten rajoittaa laitteiden saatavuutta. Tämä on ainakin minun kokemukseni asiasta.

Rohkeasti mukaan vain DMR kusoilun pariin :) Apuja löytyy myös DMR keskusteluryhmästä https://findmr.groups.io/g/findmr ja tarkempia dmr-tietoja täältä





1 kommentti :