21. heinäkuuta 2017

FTDX1200 5Mhz (60m) modifikaatio

FTDX1200 Firmiksen päivitys
FTDX1200 6m modaus alkoi firmiksen päivityksellä

Ostin käytettynä Yaesu FTDX1200:n, johon halusin aktivoida 60m alueen. Ohje sanoo että ottaaksesi 60m lähettämisoption käyttöön, paina cs+menu nappia samalla kun painat poweri nappia laittaaksesi laitteen päälle. Ongelma on siinä että ohje sanoo myös 'ennen ensimmäistä käyttökertaa'. Yritin löytää neuvoa siitä miten käytetylle yaesu1200:lle saa tehtyä saman tempun. Kävin piilotetun service menunkin läpi mutta en nähnyt siellä mitään muuta kuin kalibrointisäätöjä joihin ei auta koskea. Parin tunnin googlettamisen jälkeenkään en löytänyt sellaista hakusanayhdistelmää jolla olisi tullut muuta kuin perusmanuaalit joissa kerrotaan siitä ensimmäisen kerran aktivoinnista. Aina kun yritti lähettää 6 metrillä niin lähetysvalo ei palanut yhtenäisesti vaan vilkkui sen merkiksi ettei lähettäminen onnistu.

Päivitin firmiksen ja ohjeen mukaan tuli vihreä ledit vilkkumaan cs+menu +power painikeyhdistelmällä, menu napin toisen painalluksen jälkeen vihreän ledin vilkkuminen hidastui kuten pitikin ja kolmas menu-painallus resetoi rigin kuten myös piti. Kun rigi taas käynnistyi ja kokeilin lähettää 5Mhz:llä niin se ei lähetä. Eli vaikka tämä näytti jo todella lupaavalta ja ohjeen mukaiselta tominnalta niin muutosta ei vaan tapahdu.

Tässä ohje jota noudatin tuossa rigin 5Mhz alueen enabloinnissa https://46.32.240.39/m0tig.co.uk/wp-content/uploads/2016/10/Destination_sheet_E00005035.pdfJukka, oh6mwq neuvoi Fin-Ham foorumilla minua tekemään modifikaation tämän ohjeen mukaan https://radioaficion.com/cms/ftdx1200-mod-marscap/FTDX1200:n Pohjassa on melkoinen määrä avattavia ruuveja - 18kpl
FTDX1200:n Pohjassa on melkoinen määrä avattavia ruuveja - 18kpl

Viimein rohkaistuin ja ruuvasin auki FTDX1200:n kaikki 18 pohjaruuvia, avasin kannen ja laitoin juotosaseman kuumenemaan (mihin menee 30sekuntia).

Weller juotosasema valmiina modausta varten
Juotosasema valmiina modausta varten

Sitten suurennuslasivalo jumpperirivin päälle, pätkä tinaa ja juottimen kärki vapisevin käsin kohti jumppereita :)


Suurennuslasivalolla näkee tarkemmin mitä on tekemässä

Jumpperit näkyvissä oikealla pienenä kiiltävänä pystyrivistönä suurennuslasin keskikohdan paikkeilla


Onhan tämä ensimmäinen kerta kun juottelen about tonnin hintaista rigiä. Pelkäsin että juottimen kärki osuu viereisiin jumppereihin ja kohta minulla on kivasti oikosulussa useampi jumpperi keskenään ja melkoinen korjausurakka. Mutta sain kun sainkin siististi tinatipan kahden kosketuspinnan väliin kuten pitikin.


Jumpperi 5:een (oikean reunan nro 5 alla) laitettu tinatippa, joka mahdollistaa 6m lähettämisen


Sitten vain kansi kiinni ja testaamaan (olisi pitänyt jättää testauksen ajaksi auki, jos vaikka tarvitsisi vielä päästä korjailemaan jotain). No eihän se lähettänyt edelleenkään 5 Megalla, punainen lähetysvalo vain vilkkui PTT:tä painaessa sen merkiksi ettei kyseisellä taajuusalueella voi lähettää. Tein sitten vielä tuon 5Mhz aktivoinnin käynnistämällä uudelleen 1200:n CS+Menu nappia pohjassa pitäen ja samalla sitten painaen virtanapista rigin päälle. Vihreä ledi rigin naamataulussa vilkkui sekunnin välein kuten pitikin. Painoin menu-nappia kuten tässä kohtaa ensikerrallakin kuuluisi tehdä ja rigi käynnistyi uudelleen kuten kuuluukin tehdä.


Punainen lähetysvalo oikeassa yläkulmassa palaa nyt yhtenäisesti lähettämisen merkiksi
Punainen lähetysvalo oikeassa yläkulmassa palaa nyt yhtenäisesti lähettämisen merkiksi


Tämän jälkeen asetin ties monennenko kerran 5 megan taajuuden (5.354Mhz) ja painoin jalalla ptt-nappia lattialla ja nyt punainen lähetysvalo ei enää vilkkunut sen merkiksi ettei taajuudella voi lähettää, vaan paloi yhtämittaisesti punaisella lähettämisen merkiksi. Kopautin vähän mikrofonia jolloin viisari powerimittarissa rigin naamataulussa värähti ja tiesin että nyt se 5 Megan lähetys toimii. Juottamista se nyt lopulta vaati, mutta onpahan rigi taas piirun verran parempi ja monipuolisempi. Jo ennestään siihen on lisätty dekooderi CW:lle ja PST:lle ja RTTY:lle ja tämän lisäksi voice recorder. Taas yhtä onnistunutta radioamatöörikokemusta rikkaampi :)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti