12. toukokuuta 2014

Rigi ja antennit paikallaan muttei lopullisessa paikassa

Tilasin ebaystä käyttettynä rigin (Radio/lähetin) Kenwood TS-2000, johon päädyin muutaman tunnin youtubevertailujen sekä Lohjan OH2AAB kerholla kuulemieni kokemusten perusteella. Tätä rigiä on tehty jo yli 10v, joka kertoo tuon mallin hyvyydestä. Poweriksi valitsin Diamondin GSV3000, vältellen hakkurivirtalähteitä, jotka saattavat aiheuttaa omia ongelmiaan. Tässä powerissa on vanhaan malliin 'rautaa' sisällä, ja painokin 9,3kg. SWR mittariksi halusin mallin jolla voin testata SWR:iä (palautuva aalto, joka on haitallinen kuuluvuudelle ja rigille jos liian iso) aina 70cm aallonpituudesta 160m aallonpituuksiin. Iso osa malleista kattaa 2m-160m, joten tällaisen mallin metsästämiseen meni vähän aikaa. Etenkin kun halusin sen olevan 'ristinäytöllä', jossa 2 viisaria yhdessä ja samassa mittarissa näyttää sekä lähetystehon että palautuvan aallon voimakkuuden yhtäaikaa.

Antenniksi tilasin Diamondin v2000:sen josta olin kuullut niin paljon hyvää sekä kerholla että forumeilla (www.radiohullut.net/foorumi). Asennus sujui perinteen (joka kuulemma on varma keino saada hyvä asennus) mukaan sadesäällä. Kertaalleen piti antenni ottaa pois kun SWR:tä näytti 5. En ollut osannut kasata sitä oikein, mukana olleet kiinankieliset ohjeet ja huonot kuvat eivät paljon auttaneet. Löysin netistä englannkieliset ohjeet valmistajan sivuilta kasaukseen ja sitten tajusinkin että mikä oli vialla. Ei riittänyt että ylä- ja alapään antennista yhdisti toisiinsa vain työntämällä yläpää kiinni alapäähän. Yläpään sisällä vähän karkuun ja piiloon oli jäänyt antennin 'keskilanka', joka piti koputella takaisin näkyville niin sitten sen sai ruuvilla kiinnitettyä alapään vastaavaan keskilankaan. Tällä antennilla kattaisin 70cm, 2m ja 6m alueen. Antenniputkea ei ole (eikä löydy lähialueen rautakaupoista), joten nyt tähän kuumeeseen otin pihalta pätkän terassilautaa ja asensin antennin siihen kiinni. Hätä ei lue lakia :)

v2000 katonharjalle asennettuna 'lankun' päähän
10m-80m alueelle tarkoitus oli saada OCF, antenni, eli lanka-antenni johon syöttö ei tule keskeltä kuten dipolissa vaan n. 1/3 kohdalta tässä minun tapauksessani. Laskelmat, tarvikkeet ja malli löytyi ja eritoten osaaminen löytyi Harrilta OH2BGR , jonka opissa olin balunin rakentamisessa. Balunin ja antennin rakentamisessa hyödynnettiin killua, akryyliä, sähkörasiaa ja sisälle tulevia komponentteja....ferriittirenkaita jne.

Puuhun ripustamiseen käytin, en linkoa kuten kutsuni kirjaimista voisi päätellä (Daavid), vaan kiveä, johon olin teipannut narun ja sitten heitin sen ylempänä olevia puun oksia kohden. Jäihän se kivi välillä johonkin oksan hankaan jumiin ja piti mennä tikkailla ja haravalla tönimään sitä sieltä pois ja toivoa että se putoa omalle puolelle, jolloin pää olisi jo vaarassa. Hetken jo mietin että pitääkö hakea moottoripyöräkypärä suojaamaan :) No lopulta sain narut oksien yli ja hinasin killut (vaijerit) ylös. On niin matalia puita tontilla että pitäisi saada ihan ylimmille oksille asti antenni. Nyt nimittäin antenni on kiinni katon reunassa. Ja vaikka Killu on suojattu niin ei se nyt hyvääkään tee.

Antenni jätettiin paikallaan virittämistä varten hieman ylipitkäksi. Kunhan saan antennin paremmin ylös (kun jaksan tehdä saman operaation vielä toistamiseen) niin sitten suoritetaan viritys. Tällä hetkellä haittana on se että SWR on vielä tästä virittämättömyydestä johtuen liian korkea, lähemmäs 3. Joten vasta-asemat kuulevat vähän huonosti minua toistaiseksi. Itse baluuni on parempi kuin kaupassa, se mitattiin samoin kuin antenni OH2BGR pihalla jossa se näytti todella hyvältä (toki sielläkin oli näkyvissä se että pituuden ollessa vielä hieman ylipitkä, eivät taajuudet osu ihan kohdalleen.

OCF antenni 10-80 metrille antennin baluuni ja antennin 'viikset' killusta

Tällä hetkellä olen laittanut tilapäisesti rigin olohuoneen nurkkaan. Se ei ole ollut kovin suosittu muun perheen keskuudessa ollessaan siinä. Heitä tuo mielenkiintoinen suhina ja pörinä tuntuu häiritsevän :) Joten nyt arvon että rakennanko radiohuoneen yhteen pienempään huoneeseen vai teenkö saman kuin moni muukin että rakennan talliin radionurkan. Koska antenneja (jotka ovat yllättävän paksuja, kun käyttää ulkona ecoflex 10 plus koaksiaalikaapelia) tulee jo ensialkuunkin 2kpl ja jatkossa ehkä muutama lisää, ollaan siinä tilanteessa että niitä varten joutuu tekemään ihan kohtuu kokoisen reiän seinään. Samoin kuin ulos vietävää maadoituskaapelia varten. Tämä kaikki puoltaisi tallia, johon näitä reikiä ehkä mieluummin tekee. Sen jälkeen voi miettiä sitten pöytiä, hyllyjä ja ergonomiaa. Tällä hetkellä se menee usein lattialla tai nojatuolissa rigin vieressä kaikkea muuta kuin ergonomisessa asennossa :D

Ylhäältä alas, SWR-mittari, Rigi(Radio/Lähetin), Poweri

Triplexeri vielä puuttuu, tulossa tässä lähiviikkoina. Sen jälkeen minun ei tarvitse vaihtaa rigin takana antennikaapelia 3 eri sisääntulon välillä (70cm/2m/HF6m) vaan sen jälkeen ne on kaikki yhtäaikaa kiinni, ja tulevat siis kaikki tuosta samasta Diamondin v2000 antennista.Ei kommentteja :

Lähetä kommentti