14. syyskuuta 2014

Israil, Luxemburg ja ISS kuuluneet, toistimet hiljaisempia

OH2DD tavoitti Israiln radiolla 10m radioamatööritaajuuksilta
Israelin tavoitin radiolla 10m
radioamatööri-taajuuksilta
Tänään tuli tavoitettua 2 uutta maata, Israil ja Luxemburg. ISS on kuulunut viime päivinä 'digitaalilla' ja toistimilla ollut hiljaisempaa.

Israil kuului 10 metrillä, joka ei minun antennillani ole se vahvin alue. Kuuluvuus tännepäin Isralilista oli hyvä 5/9 (luettavuus 5 ja tulevan signaalin voimakkuus 9). Minun kuuluvuus sinnepäin oli 5/7, eli minulta päin lähtevän signaalin voimakkuus ei ollut ihan paras mahdollinen. Tuo minun OCF (40m pitkä Off Center Feed dipoli) antenni ei ole ihan tehokkain antenni siinä mielessä että se ei ole suuntaava. Se säteilee lähes jokaiseen suuntaan (muutamaa kuolleempaa kulmaa lukuunottamatta) ja siten tehokkuus häviää veteen putoavan kiven aiheuttamien aaltojen tavalla joka suuntaan. Suuntaavalla antennilla teho saataisiin lähetettyä enimmäkseen yhteen suuntaan, jolloin kantavuus ja kuuluvuus olisi parempi. Noin yksinkertaistettuna, sillä toki on moni muukin asia joka vaikuttaa.
OH2DD tavoitti Luxemburgin 20m radioamatööri-taajuuksilta
Luxemburg kuului 20m radioamatööri-taajuuksilta

Luxemburg oli kisaamassa ja keräsi nopealla tahdilla yhteyksiä, joten yhteys kesti n. 40 sek, ja siihen aikaan sisältyi se että jouduin toistamaan kutsuni sillä operaattori Jo toisessa päässä ei ensimmäisellä kerralla saanut selvää muusta kuin 'Hotel Delta....?'. Sen lisäksi hän lisäsi vielä 'Greetings from Luxemburg', johon minä 'Greetings from Helsinki'. No en nyt ihan Helsingistä ottanut yhteyttä vaan vähän ulkopuolelta, mutta yksinkertaistin hieman :)

Canada kuului myös todella hyvin tänään, mutta valitettavasti sen oli huomannut kymmenet muutkin HAMit, jotka kuorossa huusivat aina omaa tunnustaan samalla sekunnilla kun edellinen yhteys päättyi '73' hyväntoivotukseen. Niinpä en viitsinyt jäädä yhdeksi 'papukaijaksi' lisää, vaan jäin kuuntelulle. Lauantait ovat etenkin viime viikkoina osoittautuneet aktiivisiksi kilpailupäiviksi. Viikko sitten liikkeellä oli Japanilaiset, joita oli kerralla huutelemassa 'seequuta eli CQ kutsua' 5 yhtäaikaa, joka on aika poikkeuksellista. Minulle päin, syystä tai toisesta, Japani kuuluu aika hyvin. Mutta silloin oli tilanne myös se että vastaajia oli vähän liikaa minun makuun, kun Japani jo maana on plakkarissa muutenkin. Jos kyseessä on erikoisempi kohde jota minulla ei vielä ole tavoitettuna, niin saatan jäädä itsekin kokeilemaan onneani.
OH2DD Kansainväinen avaruusasema ISS kuului radioamatööritaajuudella
Kansainväisen avaruusaseman digitaalinen lähetys kuului,
mutta puheella en tullut kuullutksi
kuva: Freepicture.net

Avaruusasema ISS on viimeisen viikon aikana kuulunut, joskin vain piipityksenä. Kuuluminen on osunut aika hyvin ISS träkkerin kanssa, joka siis näyttää webissä missä ISS tällä hetkellä on menossa. Yritin huudella muutaman kertaan NA1SS kutsua sen käydessä tuossa ihan Suomen alapuolella, mutta piipityksen seasta kuulin vain yhdellä kerralla naisen äänen, joka olisi voinut sanoa sanan 'hotel' kahteen kertaan, mutta kuuluvuus ei ollut riittävän hyvä että olisin voinut olla varma. Se kohde jää tuleviin yrityksiin.
Radioamatööritoistimilla ollut aika hiljaista viimeaikoina OH2DD mukaan
Radioamatööritoistimilla ollut aika hiljaista

Suomi-tasolla, siis 70cm ja 2m alueella on ollut melko hiljaista. Autollakin kun ajelen töihin ja takaisin niin suurimmaksi osaksi ei ole yhtään viestintää toistimella. Minulla tosin on Lohjan toisin ehkä vahvin tuossa alkumatkasta, ja siinä on ollut ilmeisesti ongelmia muutenkin viime aikoina. Pariin rinkiin olen osunut muutaman kerran ham shackin rigillä (eli yhteyden pitoon, jossa useita henkilöitä on mukana samassa keskustelussa. Jotkut näistä ovat säännöllisiä ja sellaisia jossa on useimmiten samat henkilöt mukana). Mutta nämä toistimilla käytävät keskustelut eivät jaksa kauaa minun kiinnostustani ylläpitää silloin kun ne eivät liity radioamatöörilaitteisiin tai -toimintaan. Ja etenkin ne keskustelut, joissa keskustelijat ovat nauttineet muutakin kuin radioamatöörilehden antimia :) Tai ne joissa mennään politiikkaan tai muuhun sellaiseen aiheeseen, joka ei oikeastaan kuulu radioamatööriviestinnän 'protokollaan', ja josta siellä ei kuuluisi keskustella. Niinpä usein kuunteluni tapahtuu kauemmas ja keskityn maiden bongaamiseen ja kuuluvuuden sen hetkiseen kartoittamiseen.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti