2. tammikuuta 2016

OHRARADIO peditiota seuraten joulusta uudenvuoden aattoon 2015

Niko Oh2LZC ja Heikki OH6HDY Liechtensteinissa HB0-maassa pitämässä peditiota
Videostriimi: OH2LZC (Niko) ja OH6EDY (Heikki) tässä kuvassa HB0 maassa eli Liechtensteinin ruhtinaskunnassa
 1400m korkeudessa Alppimajassa pitämässä peditiota

Satuinpa huomaamaan tuossa joulun aikoihin että käynnissä oli aika ainutlaatuinen peditio. OH2LZC eli Niko oli lähtenyt Sveitsiin Heikin HBYEDY luokse ja heidän tarkoituksenaan oli viettää 10 päivää kestävä peditio. Peditio alkoi Heikin kotoa, mutta itse huomasin tuon pedition siinä vaiheessa kun Niko ja Heikki olivat siirtyneet Liechtensteiniin, Alpeilla sijaitsevaan pieneen ruhtinaskuntaan Sveitsin ja Itävallan välissä. Sieltä he olivat varanneet huoneen Sücka nimisestä alppihotellista. Berggasthause (Vuoristomajatalo) Sücka sijaitsee 1402m korkeudella kauniissa alppimaisemissa ja historiaa tällä gasthausella on jo 150 vuotta. Nyt tosin ei ollut lunta, sillä sää oli poikkeuksellisesti +10 paikkeilla päivisin ja vain yöllä kävi pari astetta pakkasella, pitäen lähinnä alppiteiden varjoisat mutkat jäisinä. Niko ja Heikki kuitenkin olivat päässeet lukkoperän ansiosta ylös aina hotellille asti, jota ei normaalisti tähän vuodenaikaan pysty tekemään. Ja siinä vaiheessa kun pääsin seuraamaan peditiota, olivat he jo virittäneet trappidipolin (uskoisin sen olleen kuvauksen perusteella tämä: Diamond W-8010 5 alueen lanka-antenni 3,5-30 MHz, pituus 19,2 m ) lipputankojen väliin hotellin isäntäparin suosiollisella luvalla. Antenni näytti toimivan erinomaisesti ja asiaa varmasti auttoi se kun antenni oli 'nostettu' 1402m korkeuteen :)

Ristidipoli ripustettuna paikalleen
Ristidipoli paikallaan kahden lipputangon välissä ja auringonlasku.
Heikin auto toimi myös kiinnistyspisteenä yhdelle dopilin haaralle (kuva:Heikki)

Ympäröivät alpit muodostivat selvästikin jonkinlaisen kattilan aseman ympärillä, blockaten muita ilmansuuntia ja avaten yhteyden Suomen suuntaan. Tuntui että 98% kusoista tuli pidettyä Suomeen. Ja kyllä niitä kusoilijoita Suomessa riittikin. Kun bandeja vaihdeltiin niin useampi amatööri Suomen päässä pääsi pitämään kusoa Liechtensteiniin kaikilla bandeilla joilla Niko ja Heikki niitä piti.

Mikä teki tästä peditiosta melko ainutlaatuisen oli Nikon ylläpitämä videostriimi, joita on nähty jo aiemminkin. Videokanava oli nimeltään OHRARADIO CLUB VIDEOSHOW , jota Niko striimasi reaaliaikaisena Ustream palvelussa.

OH2LZC ylläpitämä Ohraradio videostriimi
OH2LZC Nikon ylläpitämä videostriimi toi katselijoita parhaimmillaan yli 40,
yleensä kuitenkin siinä 10-20 paikkeilla, joka on näin pienessä harrastajakunnassa ihan hyvä suoritus

Palvelu näyttää mainoksia ilmaisella clientilla, joihin aika nopeasti tuskastui ja maksoinkin muutaman eiron kuukausimaksun saadakseni seurata kaverien toimintaa ilman mainoskatkoja. Itseäni puri hamssi-kärpänen jo pienenä, mutta Nikon tekemät radioamatööritoimintaa käytännössä kuvaavat videot (joita löytyy hänen QRZ-sivuiltaan tai tästä blogikirjoituksestani) ovat olleet minulle vahva inspiraation lähde ja niistä olen Nikolle kiitollinen. Pedition ajan Niko ylläpiti 24x7 videostriimiä, jopa silloin kun bandit sulkeutuivat ja kaksikko nukkui huoneessa. En ole itse tosi-TV:n ystävä, eli en katso BB:tä tai mitään muitakaan vastaavia. Mutta tässä yhdistyi kaksi minua kiinnostavaa asiaa - radioamatööritoiminta ja matkailu. Eli näin alpeilla olevaa majataloa sisältä, johon en ehkä muuten olisi todennäköisesti ikinä muutoin päässyt tutustumaan. Näin minkälaista ruokaa siellä tarjoillaan, näin kuinka ystävällinen ja avulias oli majatalon emäntä, joka palveli kaikenlaisten kysymysten suhteen, jotka oli eittämättä normaali turistien tarpeista poikkeavia. Milloin tarvittiin antennille ripustamislupaa, milloin piti testailla että aiheuttiko lähettäminen (vielä) häiriöitä hotellin internet-lautaslinkille (jonka Niko ja Heikki saivat korjattua siirtämällä antennin syöttöpistettä kauemmas lautasesta) ja milloin piti löytää plugiadapteri, jotta saataisiin Heikin olut-tölkistä juottama CW-avain liitettyä rigiin :) Pitipä Niko siis myös muutaman kuson CW:lläkin. Ja tuo Heikin juottama Bitburger olut-tölkistä tekemä CW-avain oli paitsi viihdyttävää niin myös ihan pioneeritason toimintaa :)

 Niko pitämässä CW-kusoa Bitburger tölkistä Heikin tekemällä CW-avaimella (kuva:Heikki)
Niko pitämässä CW-kusoa Bitburger tölkistä Heikin tekemällä CW-avaimella (kuva:Heikki)Liechtensteinin hotellihuoneeseen rakennettu Hamsack
Liechtensteinin hotellihuoneeseen rakennettu Hamsack.
Ikkuna oli auki jotta kaapelit saatiin sitä kautta ulos antennille.
Kusot pidettiin Alppimajasssa ICOM-7000 rigillä. Ja mukana oli lähetystä terävöittämässä RMItalyn HLA 300W linukka, jokan kolme päällä olevaa flektiä tuntuivat olevan lähes koko ajan päällä ja kuuluivat videolla, mutta eivät onneksi radiossa.

Tuneri
Tuneriakin toki tarvittiin
Icom-7000 rigi
Heikin Icom-7000 palveli hienosti, myös CW-asetukset tuli laitettua kohdalleen
kun tuli aika pitää CW-kuso Bitburger tölkistä tehdyllä CW-avaimella
Nimensä mukaisesti peditioon kuului ohrapitoinen voimajuoma, jota olikin mukana lähes gallialaisia määriä :) Toiminta oli muutamaa tylsistymisen hetkeä lukuunottamatta, jotka nujerrettiin muutamalla vähän hassummalla kutsuhuudolla, todella esimerkinomaista radioamatööritoimintaa huumorilla höystettynä. Eikä kumpikaan ainakaan niinä aikoina kun heitä seurasin tuntunut olleen kovinkaan humalassa vaikka olutta tuntui kuluvan :) Tuohon esimerkilliseen radioamatööritoimintaan olenkin Nikon suhteen jo tottunut, mutta nyt tuli tutustuttua sitten Heikkiinkin, jota olin kuullut lähinnä joinain viikonloppuiltoina pitkissä overeissa. Mutta kyllä siinäkin on kaveri joka on kelpo radioamatööri hänkin.OH2LZC pitämässä joulun aikaan kusoa, tonttulakki päässä tietenkin :)


HBYEDY pitämässä vuorostaan kusoa, myös tonttulakki päässä
Välillä saimme ihailla ikkunasta avautuvaa maisemaa kun live-kamera käännettiin katsomaan ulospäin. Välillä päästiin kännykän kameralla seuraamaan vuohien vaellusta pihan poikki, joita Heikki yritti houkutella lähemmäs kameraa. Ja iltaisin sitten oltiin mukana pöydässä illallisella ja kuultiin ja nähtiin myös viereisen pöydän ruokailijoita. Oli siis lähes kuin olisi ollut itsekin peditiolla mukana. Videon yhteydessä oli myös chat-ikkuna, johon videota seuraava yleisö saattoi kommentoida tai esittää kysymyksiä, joihin Niko sitten vastaili. Valitettavasti muutama huonosti käyttäytyvä katsoja aina eksyy chatteihin mukaan, etenkin silloin kun niihin pystyy osallistumaan anonyyminä. Mutta suurimmaksi osaksi keskustelutkin olivat onneksi asiallisia ja erittäin positiivisia. Niko ja Heikki saivat molemmat moneen kertaan kiitosta katsojilta, sekä chatin että kusojen kautta.

Niko Oh2LZC ja OH6EDY Titlis vuorella
Heikki ja Niko Titlis vuoren laella 3020m korkeudessa näköaloja ihastelemassa ja pitämässä 2m käsikapuloilla kusoja.
Pisin kuso tuli pidettyä kapuloilla130km päähän. (Kuva: HB9EDY)


Heidän piti ensin olla 25-27.12.2015 Liechtensteinissa, mutta innostuivat sitten ottamaan vielä yhden päivän lisää ja olivat siis 4 päivää siellä. Toiseksi viimeisenä päivänä Liechtensteinissa kävivät vielä reissun Titlis vuoren laella, jossa pääsivät ihastelemaan näköaloja ja alppimaisemia lumella höystettynä. Kusojakin pitivät käsikapuloilla, aina 130km päähän asti. Myös tämä reissu striimattiin, mutta valitettavasti se jäi itseltäni näkemättä kun tuona päivänä oli muuta ohjelmaa. Sen jälkeen olikin kavereilla paluu Aarauhin Heikin kotiin, jossa myös saimme nauttia videostriimin katsojina sekä radiokusoista että illallisesta. Ja uuden vuoden aattona vielä Heikin talon katolta rakettien ampumisetkin näkyivät videolta. Siellähän on tunti aikaeroa Suomeen eli täällä kun oli raketit ammuttu niin siellä vasta aloitettiin. Saatiin siis tuplajuhlat. Illallisella oli mukana videolla myös Heikin puoliso Rita ja saimme olla osallisina Sveitsiläisessä uudenvuoden vietossa yksityiskodissa.

Heikin HBYEDY hamsackissä Niko OH2LZC pitämässä kusoja Suomeen

Tämä oli hieno kokemus tällaiselle peditioista innoissaan olevalle, päästä seuraamaan radioamatööriharrastusta livenä jostain kaukaa maailmalta. Olla mukana kuulemassa sitä jutustelua paikallaolijoiden kesken, joka ei yleensä päädy enää jälkeenpäin peditioista kertoviin lehtiartikkeleihin. Ja jos otti kotona videon äärellä myös oluttölkin käteen, niin oli ikäänkuin vielä hieman autenttisemmin mukana. Ja kun samalla otti vielä livenä kuson niin oli ihan oikeastikin mukana juonessa.

Tällaisen toiminnan soisin lisääntyvän, sillä peditioita kyllä pidetään, mutta tämä videostriimi toi siihen ihan oman lisänsä ja mahdollisti päästä mukaan. Tuli vain mieleeni muutaman kerran että tästä on iloa muille ja tämä ei ole ihan ilmaista, että tuollaiseen reissuun olisi hyvä saada sponsorointia. Toisaalta jos sitä rahoitusta lähtee ulkopuolisilta (alasta kiinnostuneista yrityksiltä) hakemaan niin se saattaisi sitten rajoittaa tekemistä. Kun sen tekee omista rahoista niin saapahan päättää mitä ja miten tekee :) Puolensa kaikessa. Olen kuitenkin kiitollinen tällä pioneerityölle jota Niko ja Heikki tässä suorittivat. Toivon sille jatkoa ja toivon että tämä leviää muidenkin toimintamalliksi. Olipa se peditio majakkasaarella tai kansallispuistossa tai jossain kaukomaan rannalla tai vuoristossa, niin tällainen ikkunan avaaminen tapahtumaan toimintaan nykytekniikkaa hyödyntäen vie meidän harrastustamme taas askeleen eteenpäin ja ehkä joku videon näkevä innostuu myös harrastuksestamme.

Kiitos Niko, Heikki ja Rita! Ja menestyksekästä Uutta Vuotta, että näkisimme näitä live-peditioita jatkossakin :)


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti