22. kesäkuuta 2018

FRAMIL 2018 Partiolaisten suurtapahtumassa SRAL pisteellä

Framil 2018 partiolaisten tapahtuma - 1. neljästä ryhmästä


Porissa järjestettiin partion suurtapahtuma 8.–10.6.2018, kun Framil 2018 keräsi kaupunkiin tuhansia osallistujia. Suurtapahtumassa oli omaa ohjelmaa kaikille partion ikäkausille ja niiden johtajille. Framil oli kuitenkin tarkoitettu ihan kaikille, myös ei-partiolaisille.

Järjestävästä organisaatiosta pyydettiin myös SRALia osallistumaan ja viesti kantautui SRAL markkinointityöryhmään, jossa päätimme osallistua tapahtumaan. Olisihan se tilaisuus päästä esittelemään radioamatööriharrastusta ja liittoa sadoille partiolaisille. Ilmoittauduin vapaaehtoiseksi päiväseltään osallistumaan SRAL edustajana.

Saavuin lentoasemalle noin yhdeksän maissa lauantai-aamuna 9.6., mutta lentoaseman pihalla ei ollut kuin pari autoa autovuokraamojen parkkiruuduissa eikä pihalla tai lähiympäristössä näkynyt ristinsielua. Aloin epäillä että olinko ymmärtänyt tapahtumapäivän ihan väärin. Minulla ei ollut puhelinnumeroa sille henkilölle joka oli ollut järjestävältä taholta yhteydessä, vain puhelinnumero. 

Jätin auton parkkiin ja kävelin terminaalin ovella katsomaan olisiko tapahtuma terminaalin sisällä. Automaattiovet eivät auenneet, eli terminaali oli kiinni. Jatkoin terminaalin ohi kävellen aidan viertä pitkin ja näin että kenttäalueella oli muutamia ihmisiä. Aidassa oli isot plakaatit jotka kertoivat että luvaton liikkuminen kenttäalueella oli ehdottomasti kielletty. Aidassa oli portti auki, mutta en tohtinut mennä siitä, koska olen oppinut että se on erittäin vakava rike mennä lentokentälle. Kentällä ei tosin noussut eikä laskeutunut koneita eikä näkynyt tyypillisiä isoja matkustajakoneita missään. Aloin muistelemaan että onko Porin kentältä Finnairin ja muiden isompien koneiden lennot lopetettu. Palasin autoon ja ajoin aidan viertä edemmäs eikä vieläkään näkynyt mitään muuta kuin kieltokylttejä. 

Palasin kohtaan jossa oli portti auki. Samalla hetkellä ajoi 2 bussia terminaalin pihaan ja busseista purkautui partiolaisia, joten ymmärsin olevani sittenkin oikeassa paikassa. Kentällä näkyneet ihmiset tulivat busseista tulevia partiolaisia vastaan ja kävelin heidän mukanaan kenttäalueella, jossa sitten näinkin kentällä esittelypisteitä ja myös armeijan puolijoukkueteltan ja näin dipolinkin jo ripustettuna. Oli helppo arvata mistä amatöörit löytyisivät :)


Radioamatöörit löytyivät puolijoukkueteltasta

Teltassa oli Yaesun 817 radio ja siinä kiinni 80m taajuudelle tarkoitettu dipoli. Itselläni oli mukana Elecraftin KX3 ja BuddiPole antenni. Ei olisi ollut järkeä ahtautua toisen radion kanssa samaan telttaan koska radioiden äänet vierekkäin olisi ollut vaikeaa kuunneltavaa. Sovittiin että rakennan ulkopuolelle kansainvälisen aseman 20m taajuuksille ja teltassa olisi sitten Suomen (3.699Mhz) asema. Minulla oli mukana vasta pari kuukautta sitten ostettu BuddiPole antenni, joten en ollut kuin kerran pikaisesti testannut. Nyt oli hyvä tilaisuus testata onko siitä antennista mihinkään. Se on kolmijalalla oleva kevytmasto jonka päässä on teleskooppiantenneilla ja trapeilla muodostettu monialuedipoli. Taajuutta antennissa vaihdetaan vaihtamalla trappien pinnalla olevien jumpperijohtojen paikkaa ja pidentämällä tai lyhentämällä teleskooppiantennipiiskoja. Aina kun vaihtaa bandilta toiselle tulee antenni virittää. Sitä varten minulla oli mukana selkeä ja helposti käytettävä MFJ-269C antennianalysaattori. 


OH2DD asema, KX3, LiFePo 10Ah takku ja Buddipole antenni


OH2DD asema retkipöydälle kasattuna ja toimintavalmiina


Ensimmäinen ryhmä, n. 100 partiolaista tulivat ja jakautuivat 4 osaan. He vierailivat kentällä olevassa kuljetuskoneessa, tutustuivat purjelentokoneeseen, suihkumoottori- ja lentokoneen ohjainpisteelle ja meidän radioamatööripisteeseen. He jakautuivat radioamatööripisteellä osa telttaan Suomi-asemalle ja osa minun kansainväliselle asemalle. Vastaavia ryhmiä tulisi päivän aikana vielä 3 lisää ja näiden suurten ryhmien välillä olisi noin 1 - 1,5h verran väliä. 


Matti OH1FU pitämässä partiolaisille harrastuksen esittelyä CW-pisteellä, vieressä Esko OH1AYF

Oman nimen kirjoittaminen CW:llä kiinnosti

Jos nimi oli pidempi niin homma muuttui haastavammaksi :)

Päivä oli todella lämmin, aurinko paistoi asemalle koko päivän eikä varjoa ollut. Seuraavana päivänä huomasikin peilistä katsoessaan mistä päin aurinko oli pääasiallisesti paistanut ja mitkä lasit oli ollut päässä :) Sen verran kuitenkin oli myös tuulenvirettä etten laittanut mastoa ihan korkeimpaan asentoon ja lisäksi varustin maston kahdella haruksella. Päivän aikana qusoja onnistuin saamaan Kroatiaan, Puolaan, Kreikkaan, Ranskaan, ja kaksi qusoa Englantiin. Kullekin ryhmälle selitin asemani, mitä siihen kuului. Ja myös mitä radioamatööriyhteys käytännössä tarkoittaa ja mistä vasta-aseman kanssa yleensä jutellaan.  Ja kerroin myös että lisää tietoa löytyy SRAL sivuilta ja monilla paikkakunnilla löytyy myös paikallinen radioamatöörikerho. Kerroin myös että partiolaisissa löytyy monia radioamatöörejä ja heillä onkin Jamboree on the air -päiviä vuoden aikana jolloin partiolaiset ovat bandilla äänessä. Suuri osa ryhmistä kuunteli mielenkiinnolla, joskin päivän pidetessä osa ryhmistä oli jo niin väsyneitä että osa istui ja osa makasi kuuntelemassa :) Päivän aikana lentoon lähti kentältä harjoitushävittäjä lentokone, joka vei polttariporukasta juhlakalun yläilmoihin. Hävittäjän nousu, lento kentän yli ja laskeutuminen varasti joka kerta shown ja silloin oli itsekin parempi vain odottaa että tilanne meni ohi ja huomio saattoi taas keskittyä takaisin meneillä olevaan asiaan :)

Oli mukava kertoa reippaille nuorille harrastuksestamme, jota partiolaiset pääsääntöisesti ovat. Itsekin partiossa nuorena käyneenä pystyin näkemään ja kertomaan kuinka harrastuksemme istuu mainiosti partioharrastuksen kanssa yhteen, eikä ole kilpaileva vaan täydentävä harrastus. Vaelluksilla ja leireillä saa mukavaa toiminnallista lisää kun heittää sopivan hetken tullen antennilangan puuhun ja kokeilee että mihin asti saa qusoja sillä kertaa. En tiedä syttyikö kipinää kellekään, se jää nähtäväksi tulevaisuudessa. Itselläni kipinän saamisesta meni 34v siihen että hommasin radioamatööriluvat ja kalustoa.

Lounasjono järjestäjille ryhmien välisellä tauolla

Näkymää asemaltamme lentokentälle päin


Radioamatööriasemat ja yksi ryhmistä tutustumassa radioamatööriharrastukseen

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti