23. marraskuuta 2019

IC-7300 Kansanradio


ICOM IC-7300


Icom IC-7300, joka julkaistiin elokuussa 2015 on muutamassa vuodessa valloittanut suomalaisten HAMien sydämet ja siitä on tullut 'kansanradio', joksi sitä tuttavallisesti kutsutaan. Suosion syinä ovat päällimmäisinä varmastikin erinomainen hintalaatusuhde. Radio on SDR-radio, eli Software Defined Radio. Käytännössä se tarkoittaa sitä että radiossa ei paljon muuta analogista ole kuin analogisen lähetteen muuttaminen antennista radioon ja päinvastoin, ja loput tehdään siten ohjelmallisesti radion sisäänrakennetussa tietokoneessa. Lisäksi radion kosketusnäyttö on monipuolinen, vesiputous ja pylväsnäyttöjä myöten. Radion digimodekäyttö on varsin suoraviivaista eikä erillisiä äänikortteja enää tarvita radion ja tietokoneen väliin. Lisäksi radion etäkäyttö on paljon yksinkertaisempaa kuin vanhempien rigien etäkäyttäminen. Enää ei tarvita 'ruotsalaisten purkkeja' väliin. Koska radio itsessään on tietokone, se kytkeytyy luontevasti internetiin USB-kaapelin ja vieressä istuvan erillisen tietokoneen kautta. Suoraan internetiin tätä mallia ei saa pelkällä ethernet-kaapelilla, kuten isoveljensä 7610:n saa. Mutta kun IC-7300:n saa melkein kolmasosa-hinnalla, kannattaa siihen radion viereen hankkia oma tietokone. Tähän rigin viereen asennettuun tietokoneeseen saadaan sitten maailmalta otettua toisella tietokoneella yhteys. Näin radio saadaan kokonaisuudessaan käyttöön etäohjelmistolla ja äänet ja data kulkee internetin yli molempiin suuntiin. Hieman päälle tuhannella eurolla, jonka IC-7300 tätä kirjoittaessa maksaa, saa valtavasti nykyaikaisia ominaisuuksia.

Itselläni oli KX3 QTH-riginä, koska se yksinkertaisesti oli niin hyvä rigi etten kokenut muuta tarvitsevani. Kunnes olisin halunnut käyttää rigiä etäältä. Kaikki on mahdollista myös vanhemmilla rigeillä, mutta niin paljon monimutkaisempiaa, kalliimpaa tai ainakin ominaisuuksiltaan riisutumpaa. Etäkäyttö oli syy miksi aloin kiinnostua rigistä, jonka tunsin jo nimeltä 'kansanradio', jolla sitä usein kutsutaan. Suosio sillä on ollut Suomessa valtaisa. Utec yksin mainostaa niitä sivuillaan tällä hetkellä myydyn jo yli 300kpl. Prosentuaalisesti se on karkeasti arvioituna n. 6% Suomen KAIKISTA amatööreistä, mutta jos lasketaan suhdeluku siitä kuinka monella aktiivihamilla on IC-7300, niin prosentti on jo kaksinumeroinen. Ja sitten jos vielä arvioidaan kuinka monella niistä, jotka ovat äänessä on IC-7300 käytössä, niin se ei ihan pieni suhdeluku olekaan.

Yksi monesta näyttövaihtoehdosta, joka näyttää audiota eri tavoin


Kun kiinnostuin IC-7300:sta niin tiesin että sitä on monella ja että rigi on ollut jo muutaman vuoden markkinoilla, joten kokemuksiakin on ehditty jo saamaan. Niinpä läksin ham-foorumilta kysymään miten IC-7300 on koettu käytännössä, niin hyvässä kuin pahassa. Vastauksia tulikin aika tiuhaan ja sekä positiivisia että negatiivisia. Enemmän kuitenkin positiivisia ja negatiiviset eivät oikeastaan olleet kovin negatiivisia vaan enemmänkin toteamuksia joistain rigin puutteista, joista mikään ei oikeastaan kuulostanut 'show stopperilta' eli sellaiselta syyltä, jonka vuoksi rigiä ei kannattaisi ostaa. Tässä tulokset kyselystäni, kun vastaukset on niputettu yhteen


IC-7300 PALAUTTEEN YHTEENVETO SAAMIENI VASTAUSTEN PERUSTEELLA:

PLUSSAT:
+ Hyvä usb-ohjattavuus
+ Kehittyneet arq-digimodet on mukava käyttää…
+ myös nodekäytössä voi helposti skannata useita bandeja like 80-60-40.
+ Hyvä tuki digimodekehittäjiltä.
+ Hyvälaatuinen voice keyer
+ Helppo käyttöliittymä.
+ Menujen asetusten jälkeen, niitä ei tarvitse paljonkaan rassata
+ Data/Digi-liitännät
+ 70MHz alue
+ ATU (helposti modattavissa laajemmalle alueelle)
(+ Poikkeuksellisen suoraviivainen etäkäyttömahdollisuus - > tämä Dimin lisäämä, joka perustuu vain esittelyvideoon))
+ Hyvälaatuinen audio
+ Icomin oma ohjelma (RS-BA1)
toimii hyvin fonella kunhan saa asetukset ensin kohdalleen.
+ FT8 etänä toimii aivan hyvin


MIINUKSET
- Vastaanottimen virrankulutus n. 1A (peditiokäytössä)
- Etupään ylikuormittuminen (OVF)
- Joissain yksilöissä huono TCXO
- Vain yksi antenniliitäntä
- Tuuletin on melko äänekäs ja menee päälle aina kun lähettää. ( Tämä tosin on helppo korjata vaihtamalla tuulettimeksi hiljainen Noctua flekti. )
- Icomin omassa ohjelmassa (RS-BA1) ongelmia jos haluaa workkia esim. WSJT-x:llä (tähän olen saanut sittemmin palautteen päinvastaisesta kokemuksestakin)
- Radio lähettää melko paljon häiriötä lähetettäessä lähellä oleviin laitteisiin (lisäsin vielä omasta kokemuksesta), eli rigin oma suojaus ei ole paras mahdollinen.

Hauska ominaisuus on SWR mittaus askeleittain halutulta bandialueelta (näytön alaosan pylväät)


Ehkä nopeiten näistä miinuksista eteen tulee tuo 1 antenniliitäntä. Jos Sinulla on vain yksi antenni, esim. OCF (Off Center Dipole, monialuedipoli) niin sitten se ei ole ongelma. Mutta jos Sinulla on useampi eri antenni niin sitten tarvitset ulkoisen antennivalitsimen. Tämä lisää kompleksisuutta ja ehkä vielä isompana ongelmana se tuo melkoisia haasteita etäkäytössä kun halutaan vaihtaa bandia ja sen myötä samalla vaihtaa antennia. Rigi ei sherwoodin listalla ole kärkikahinoissa, vaan on 20. sijalla tällä hetkellä (esim. KX3 pärjää siellä huomattavasti paremmin ollen 10. sijalla). Rigi ei ehkä ole herkin mahdollinen. Mutta sitten tullaan niihin tosiasioihin että jos ympäristösi ei ole hiljainen JA jos Sinulla ei ole todella hyvää antennia, joka on optimaalisella korkeudella ja hyvä ja jos ei muutkin signaaliketjussa olevat asiat ole kunnossa, niin laboratoriotason mittauksilla havaituilla herkkyyseroilla ei ole mitään merkitystä. Itselläni ympäristöhäiriöitä (pohjakohinaa) ja antennin vajaavaisuuksia ominaisuuksien ja sijoittelun osalta on sen verran riittämiin, ettei noita eroja käytännössä juurikaan huomaa. KX3 voin sanoa olevan hieman hiljaisempi taustakohinoiltaan, mutta vastapainona on sitten ominaisuuksien moninaisuus IC-7300:ssa. IC-7300:ssa on itsessään sisäänrakennettu Automaatti Tuneri (ATU), joskin itse käytän ulkoista antennituneria MFJ-993B. Yhtenä syynä siitä löytyvät 2 antennilähtöä.

Digimode on kohtalaisen nopea ja suoraviivainen ottaa käyttöön. Mitään audiokaapeleita ei erikseen tarvita vaan pelkkä USB-kaapeli rigin ja tietokoneen väliin riittää. Näin yksinkertaista tämä ei ole ennen ollut. Eipä aikaakaan kun jo workin FT-8 modea ja sain kusoja eurooppaa ja aasiaan. Sri Lanka tuli aika nopeasti, joka normaalisti SSB:lläkin alkaa olla siihen maailman suuntaan ennätysetäisyyksiä antenneillani. Tämä rigi on ihan oikeasti all mode rigi, sen verran helppoa niiden käyttäminen on. Ja FT8 yhteyksissä vesiputousnäyttö on hyvä apu. Erottaa vahvemmat signaalit heti.

FT-8 yhteydet onnistuivat melko nopeasti IC-7300lla


Yksi asia on myös positiivista omalta kohdaltani. Minulla oli aiemmin FT-1000MP Mark V:ssä puomin päässä Heil mikrofoni ja lattialla vielä Heilin poljin ja niille sopivat kaapelit rigiin. KX3:ssa en niitä saanut käyttöön, koska siihen ei vastaavia ollut saatavilla. Ehkä ne olisi saanut väkästeltyä itse tutkimalla liitäntöjä (mm. 4 pinninen XLR mikrofonissa), mutta siihen en lähtenyt. Nyt kun minulta löytyi liitäntäjohto myös Icomille, jolla 4-pin XLR mikrofoni ja jalkapedaali saatiin yhdistettyä rigiin, minulla vapautui taas kädet. Sitä pidän myös yhtenä plussana, jolla nyt ei ehkä suoraan ole tekemistä sen kanssa onko IC-7300 vai ei. Mutta se oli ehdottomasti bonusta.

Jälleen sai puomin päässä olevan mikrofonin (sekä jalkapedaalin) käyttöön, joka vapauttaa kädet


Rigi tuottaa 100W lähetystehoa ja Italian linukkaa voin ohjata 15W ohjauksella, jolloin saan siitä suunnilleen 250W tehon. Mutta aika pitkälti tuo 100W itsessäänkin riittää. Linukka on jokseenkin pölyyntynyt tuossa vieressä. Tarvittaessa saan sillä pientä lisäpotkua.

Etäkäyttöominaisuuksien asentaminen toimivaksi kokonaisuudeksi ei ollutkaan ihan helppo juttu. Siinä aletaan puhua sellaisista asioista kuin julkinen IP-osoite, internet-reitittimen porttien edelleenohjaus, UDP-protokollat, yläporttialueet, DNS-osoitteet ja julkisen IP-osoitteen pollaaminen ja päivittäminen. Itselleni nuo on sinänsä tuttuja asioita, mutta silti meni viikko että sain tuon kokonaisuuden toimimaan niin että saan yhteyden ulkoverkosta tai vaikka pelkän kännykkäni kautta, olinpa missä vain. Lisäksi päänvaivaa aiheutti sähköt, virtojen katkaisu, virtojen saaminen päälle, radioon yhdistetyn läppärin käynnistyminen suoraan etäkäyttösovelluksiin asti, läppärin hallittu alasajo ja nouseminen takaisin ylös sovelluksiin asti virtakatkojenkin jälkeen. Ratkaisin tuon etäohjattavalla pistorasialla, josta lähtee jatkojohto, jossa on pelkästään tähän etäkäytettävään kokonaisuuteen liittyvät laitteet: Rigi, Poweri, Tuneri ja läppäri.

RS-BA1 Version 2 sovellus etäkäyttöön ja taustalla HRD logitussovellus 


Etäkäyttöön ostin Icomin etäkäyttösovelluksen RS-BA1 lisäksi myös läppärin USB-liitäntään liitettävän VFO:n, jolloin taajuuksien pyörittely sujuu enemmän rigiltä tuntuen. Saman asian saa hiirelläkin tehtyä, mutta hieman hankalammin eikä yhtä intuitiivisesti. HRD (Ham Radio Deluxen) otan etäkäytössä käyttöön ottamalla radion vieressä olevaan tietokoneeseen erikseen etäyhteyden. Siten saan siitä etätietokoneesta työpöydän näkyviin mukana olevaan läppäriini. Näin voin käyttää sekä radion ohjaussovellusta (joka on mukana olevassa läppärissäni)  että logitusohjelmaa (joka on radion vieressä istuvassa tietokoneessa) ja saan kaiken tarpeellisen tehtyä aivan kuten olisin koti QTH:ssa (tai missä se radio QTH nyt kenelläkin on).

RC-28 eli USB kytketty VFO-nuppi käytössä, jolla etäältäkin saa pyöriteltyä radion taajuuksia


Tämä on HF-rigi. Olisi tietysti ihan hauskaa että tässä olisi myös 70cm, 2m, satelliittibandit jne. Mutta HF-rigiksi tuon ostinkin. HF on kuitenkin se jota eniten workin ja nuo muut taajuusalueet (satelliittia toistaiseksi lukuunottamatta) minulta löytyy muista rigeistä. Itse asiassa syyskokouksen kirppikseltä, jossa oli vähiten tavaraa ikinä, löysin kaikesta huolimatta itselleni FT-897:n. Sen valjastin rigiksi 2m ja 70cm toistimia varten. Eli niiden puute tuossa IC-7300:ssa ei ole minulle ongelma. Mutta se on asia, joka on hyvä ostaessa tiedostaa. Mikäli haluta workkia muutakin kuin HF:ää niin tulet tarvitsemaan useamman kuin yhden rigin. Icomilla löytyy IC-7300:n sisar rigi IC-9700, joka on sitten 2m (144Mhz)ja 70cm (430/440Mhz) ja 23cm (1200Mhz) rigi, mutta sen ollessa reilusti vielä kalliimpi kuin IC-7300, en näe järkeä ostaa sitä.

Kokemukseni IC-7300:sta on melko lailla odotusten mukainen, kiitos siitä niille hameille, jotka jakoivat kokemuksiaan ja vastasivat kartoitukseeni. Kaikin puolin positiivinen kokemus. Yksi merkittävimmistä miinuksista on se että rigissä on vain yksi antennilähtö, kun käytännössä tarvitsisin niitä ainakin kolme jotta ei tarvitsisi vaihdella antenneja. Mutta se ei tullut yllätyksenä vaan on edulliselle hinnalle ja monipuolisille ominaisuuksille kolikon kääntöpuoli. Se oli puute, jonka olin valmis hyväksymään ja ratkaisemaan kiertoteitse rigin edullisen hinnan ansiosta.

Itselleni riittää yksi vastaanotto kerralla, mutta jos kaipaa rigiä, jossa on 2 vastaanotinta, joita voi kuunnella yhtäaikaa, niin tältä rigiltä löytyy isoveli IC-7610. Mutta sen hinnalla saa melkein 3kpl IC-7300:sia, joten suosittelen että siinä tapauksessa ostaa mielummin 2kpl IC-7300 niin saa samalla kahdet antennilähdöt ja kaikkea muutakin kaksin kappalein. Ja vielä jää reilusti rahaa jäljelle verrattuna IC-7610 hintaan.

IC-7300 tosikäytössä :)


IC-7300 tulee olemaan vuosia käytössä hami-yhteisössämme, eikä syyttä. Mutta koska SDR-radiot ovat käytännössä tietokoneita, tulee radioiden elinkaari lyhenemään verrattuna aiempiin rigimalleihin. Näin on käynyt kaikessa muussakin elektroniikassa, kun ne on saavuttaneet 'tietokoneistetun pintaliitoskomponentti maturiteetin'. Mutta eittämättä tällä rigillä pärjää monipuolisesti vielä pitkään ja voi harrastaa rakasta harrastustamme niin monella eri tavalla. Ja koska se on ollut niin suosittu niin apuja ja neuvoja löytyy ja saa helposti, se kun löytyy niin monelta tutulta hamssilta myös.

PS:
Erittäin mielenkiintoiselta näyttää ICOMilta vuodenvaihteen jälkeen markkinoille tuleva QRP rigi IC-705. Se on multi band all-mode rigi nykyajan herkuilla (Bluetooth, GPS...). Lähetystehona ulkoisella 13.8V virtalähteellä 10W ja sisäisellä akulla 5W. IC-705 on syvyyssuunnassa melko paksun näköinen (8,5cm), joka on ehkä mielestäni yksi sen miinuksista. Portable radioiden soisi aina olevan mahdollisimman pieniä ja kevyitä. Mutta tämän rigin ominaisuudet ovat sen verran mielenkiintoiset että jos IC-705 hinta ei tule olemaan älytön QRP-rigiksi niin tulen harkitsemaan vakavasti sellaisen hankkimista, kun se tulee saataville.







1 kommentti :

  1. Mukava artikkeli, juuri kun olin tilaamassa viime perjantaina itselle samanlaist radioa, tästä sai varmuutta vielä hankinnalle :). Yksi kriteeri on juurikin etäkäyttömahdollisuus.

    VastaaPoista