9. huhtikuuta 2024

10v Radioamatöörinä tänään 9.4.2024


QTH on muodostunut 10v tämän näköiseksi monien mutkien ja laitteiden kautta


9.4.2024 on tasan 10v siitä kun minulle myönnettiin Traficomista radioamatöörilupa. Tämän 10v loppuun mahtui 3v Suomen Radioamatööriliiton (SRAL) hallituksen jäsenenä ja viimeiset 5v SRAL markkinointitiimissä. Markkinointitiimissä tein parin viimeisen vuoden aikana SRAL uutiskirjettä, isännöin SRAL webinaareja ja osallistuin Suomen DX-Liiton ja Suomen Radiohistoriallisen seuran kanssa kahdesti Oodissa järjestettyyn Maailman Radiopäivä tapahtumaan, jota vietetään joka vuosi 13.2.

QTH eli amatööriasemani on vakiintunut lanka-antennein toimivaksi ja maksimissaan parin sadan watin lähetysteholla. Tällä hetkellä QTH:sta löytyy: 

ANTENNIT:

- OCF-dipoli, joka on optimoitu 20m (14.250Mhz), mutta jolla pääsee myös muille taajuuksille 10MHz ja 40MHz välillä. 

- 40Mhz/80Mhz trappidipoli. Olen tullut siihen tulokseen, että trappidipolit on lähinnä erittäin huono kompromissi. Tämä on antenni, joka tontin pienuudesta huolimatta tulee ratkaista tulevaisuudessa toisella tavalla.

RADIOT:

- Icom IC-7300 kansanradio

- Icom IC-706 mkII, jolla voi kuunnella 70cm/2m melko hiljaiseksi muuttuneita toistinasemia. Ja jolla saa 100W lähetystehon myös reissussa.

- Toisena reissuriginä on Elecraft KX3, joka on aivan huippurigi edelleen. Siinä rajoituksena pienempi lähetysteho, eli 15W ulkoisella akulla. Lineaarisena vahvistimena eli linukkana on RM Italy BLA350


ELEKTRONIIKKA

Paljon tähän amatööriharrastukseen on liittynyt myös yleinen kasvanut kiinnostus radioihin ja elektroniikkaan. Sen myötä on kuvaan tullut myös putkiradiota ja erilaisten vanhempien hifilaitteiden korjailu ja parantelu. Siksi tuo QTH:n harrastuspöytä on täynnä radioita ja elektroniikan laitteita.


QTH työskentelypöytä koostuu radioista ja elektroniikan laitteista


Elektroniikan harrastaminen on viime aikoina levinnyt myös vanhojen retrotietokoneiden korjailuun ja assembler opiskelun jatkamiseen (joka on jatkunut on/off aina 12 vuotiaasta lähtien). Mielenkiintoista tutkimista ja opiskelua riittää. Myös aiheeseen liittyvää kirjallisuutta on tullut hankittua, hyvä käsikirjasto vanhoja radiotekniikkaan ja -korjaukseen liittyviä perusteoksia.Valitettavasti kaikkia mittalaitteita ei mahdu pöydällä pitämään, jos haluaa pystyä vielä tekemäänkin jotain. Niinpä osa mittalaitteista on päätynyt lattialle torniksi, siten että alimmainen laite on renkailla varustetun, ehkä enemmän muuttoihin tms tarkoitetun pyörillä varustetun 'siirtoalustan' päällä. Peruslaitteina elektroiniikassa on labrapoweri, oskilloskooppi, signaaligeneraattori ja spektrianalysaattori, audioanalysaattori, yleismittari (digi ja analogi), LCR-mittari sekä juotin- ja imujuotinasemat. Joitain asioita on kertynyt tuplastikin, kun on analogiset ja digitaaliset versiot.

Lisää mittalaitteita, sekä Commodore näyttö
retrotietokoneharrastamiseen

Välillä rentoudutaan ja haetaan vaihtelua retrotietokoneista


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti