18. tammikuuta 2016

Kone huutelemaan kutsua puolestani - DRU-3A Kenwood TS 2000:seen

Kenwood DRU-3A äänitallennin
Kenwood DRU-3A äänitallenninkortin paketti on pieni,
mutta tuote sisällä on vielä tikkuaskiakin huomattavasti pienempi

Oman kutsun huuteleminen joko yrittäessään päästä pile-upista sisään (yhtäaikaisten vastausten ruuhka mielenkiintoiseen kutsuvaan asemaan), tai jos itse kutsuu muita asemia yleiskutsulla (CQ) saattaa tuntua vähän ajan päästä papukaijamaiselta touhulta. Omassa rigissäni (radiolähetin) on tällainen ominaisuus vain optiona. Kun ostin tämän nykyisen rigin ebayn kautta jenkeistä käytettynä, ei siinä tuota optiota ollut. Kun olimme Pejkin OH2EQF kanssa Sauna Open festivaaleilla Kaarinassa viime kesänä pitämässä OG1FEST festariasemaa, oli Pejkillä omassa Yaesussaan tuo ominaisuus ja se näytti CQ huutelussa kätevältä ominaisuudelta. Ajattelinkin että tuon ominaisuuden voisi hommata omaan TS-2000:seen, mutta mokoma pieni lisäkortti maksoi tuolloin vielä näinkin vanhaan radioon lähemmäs 180e. Sittemmin hinta on tullut alemmas ja lähetyskuluineen kortti tuli hieman alle 150e hintaan. Vieläkin kyllä hintaa on aivan liikaa. Tuollainen kortti saisi irrota parilla kympillä. Mutta eipä tässä harrastuksessa ole toisaalta isoa ostajakuntaa, eikä suurta tarjontaa ja kilpailua, eikä juurikaan tarvikeosia kilpailemaan alkuperäisten tuotteiden kanssa.

DRU-3A kortin asennusohje
Kortin mukana tulee kuparisuojakotelo joka tulee kasata ohjeen mukaisesti ennen
kortin asentamista TS-2000:sen emolla olevaan asennuspaikkaan
Kortti tulee paketissa yhdessä kuparikotelon kanssa (pohja ja kansi) joiden sisään kortti tulee asentaa. Kuparikotelon pohjassa on aukko josta kortissa oleva liitin pääsee kiinnittymään emolla olevaan liittimeen.


DRU-3A kortti asennettuna tässä vielä ilman kuparikantta
Kortti asennettuna paikalleen, tässä vaiheessa vielä ilman kotelon kuparikantta
Kortin asennus käy melko vaivattomasti. Kannattaa pitää maadoitettua ranneketta staattisen sähkön purkamiseksi muualle kuin laitteen esillä oleviin komponentteihin (tai hankkia sellainen jos et vielä sitä omista). TS-2000 laitetaan ylösalaisin ja irrotetaan pohjan ruuvit (myös ne 2 sivulla olevaa). Sen jälkeen DRU-3A:n paikka näkyy merkittynä etuvasemmalla kun TS-2000 naamataulu on itseesi päin ja laite on ylösalaisin pöydällä. Pieni vaalea liitin, jonka vierellä näkyykin DRU-3A merkintä. Emossa on myös tarra, josta pitää ottaa suojamuovi pois. Kuparisuojan pohja liimautuu kiinni tarraan pitäen sitten kortin paikallaan. Itselläni se tarra oli ollut käyttämätön, eli tässä laitteessa ei ole aiemmin ollut DRU-3A asennettuna.

  DRU-3A kortti asennettuna ja kotelon kuparikansi paikallaan
DRU-3A kortti asennettuna ja kotelon kuparikansi paikallaan
Kortti asennetaan kuparikotelo suljettuna. Otin kuparikotelon kannen irti asentamisen jälkeen vain kuvataukseni kortin.
Toko filtterit näkyvissä Kenwood TS-2000
Asennuksen yhteydessä näkyy myös 3 mustaa Toko-filtteriä, jotka ovat TS-2000:n heikko kohta ja yleensä joudutaan vaihtamaan kerran parissa vuodessa. Tässä niin ei ole tehty.

DRU-3A kortti asennettuna ja tikkuaski vieressä
DRU-3A koko emolla tulee esiin kun laitoin tikkuaskin viereen.
Kovin isosta kortista ei siis ole kysymys.

Asennus oli helppo. Sen jälkeen testaamaan. Meni hetki että sain nauhoituksen tehtyä. Itse nauhoituspaikan valinta on aika suoraviivaista koska TS-2000:n numeronäppäimissä on funktio-toimintoina rec1, rec2 ja rec3. Se mitä manuska ei kertonut oli miten itse asiassa nauhoitetaan. Eli kun on painanut recin ensin funktion kanssa 'Rec wait' tilaan odottamaan, niin varsinainen nauhoitus tapahtuu sitten painamalla ko. muistipaikan (1, 2 tai 3) numeronäppäin pohjaan ja pitämällä sitä pohjassa, tämä aloittaa nahoituksen. Sitten heti sen jälkeen on painettava mikrofonin tangenttia (PTT) ja alettava puhumaan. Kun valmis niin päästetään PTT nappi ylös ja sitten nauhoitusnappi (numeronäppäin) ylös. Toki se nahoitus loppuu myös siten että päästää nauhoitusnapin ylös, siten voi välttyä PTT-napin päästämisestä aiheutuvasta mahdollisesta ylimääräisestä naksumisesta ja  kolinasta. Vaihtoehtoinen tapa on käyttää VOX-toimintoa, jolloin ei tarvita tuota tangentin (PTT) painamista, mutta itse vähän vierastan vox-käyttöä yleensä.

TS-2000:ssa voi äänittää kolmeen muistipaikkaan, mutta vain ensimmäiseen (1) voi nahoittaa 30sek pitkän nauhoituksen. Muistipaikkoihin 2 ja 3 voi nauhoittaa 'vain' 15 sekuntia pitkän nahoituksen. 15 sek on enemmän kuin riittävä. Itseäni lähinnä harmittaa välillä kun joku huutelee kutsua (CQ) ja kun yrittää vastata siihen niin kutsuminen jatkuu ja jatkuu. Sitten tulee hetki kun yrittää kutsua ja eikös siellä toisessa päässä ole painettu uudelleen kutsunappia ja silloin huomaa että kyseessä on nauhoitus ja on vain taas odotettava että se loppuu. Silloin turhan pitkät nauhoitukset hukkaavat vain kaikkien aikaa. Ensimmäistä kertaa bandille tullessa on perusteltua huudella vähintäänkin pari kolme kertaa omaa kutsua. Silloin myös joidenkin vastaanotinten vesiputousnäytöt huomaavat Sinut ja näyttävät tuon kohdan piikkinä jolloin operaattori näkee että valitsemasi taajuuden kohdalla on liikennettä. Mutta siinä vaiheessa kun vasta-asemia jo alkaa tulemaan on lähinnä tuskastuttavaa kun joku laittaa 15-30sek nauhoituksen pyörimään. Nauhoituksia kannattaakin tallentaa eri pituisia ja/tai eri käyttötarkoituksia varten valmiiksi. Niitä voi sitten valita tilanteen ja tarpeen mukaan. Etenkin kisoissa uskon tuon äänitysominaisuuden olevan hyödyllinen oman lyhyen kutsun antamisessa edellisen yhteyden jälkeen.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti