15. huhtikuuta 2015

Kalakukko 2015 kilpailussa Single band 40m luokassa toinen sija

Kalakukko kilpailun lokittamista Ham Radio Deluxella
Kalakukko 2015 kilpailun lokittamista ensin sähköisesti Ham Radio Deluxe ohjelmalla
Huomasin SRAL sivuilta että kohta olisi tulossa Kalakukko kilpailu, jonka tänä vuonna järjesti Pohjois-Karjalan Radiokerho ry, OH7AB. Kilpailun nimi ja se että se oli kotimainen kilpailu, sai minut päättämään että nyt kokeilen mitä se kilpaileminen on. En ollut aiemmin osallistunut yhteenkään radioamatöörikilpailuun. Kilpailu oli laitettu kalenteriin ja kun kilpailuaamu koitti niin puolituntia ennen kilpailua katsoin minkä näköinen Ham Radio Deluxe ohjelmassa kilpailulogitus on. Siinä on mahdollista muokata kenttiä, mutta en keksinyt miten juoksevan numeroinnin saa automaattiseksi.

Kun kilpailu alkoi niin kuuntelin vähän aikaa 80m bandilla ja pidin sielläkin muutamia kusoja, mutta sitten aika nopeasti siirryin 40m bandille, sillä 80m ei toiminut minulla ihan niin hyvin. Pohjakohinaa oli enemmän. Kelasin kilpailussa määriteltyä 40m taajuusaluetta alhaalta ylös ja 'kopitin' eli vastailin kun joku huuteli että 'kilpailukutsu' ja siihen perään oman tunnuksensa. Tämä on tietysti hitaampi tapa saada kusoja, sillä aina kun olet saanut yhden raportin vaihdettua eli yhden kuson pidettyä, pitää alkaa veivaamaan 'vefoa' eli etsimään seuraavaa kutsujaa. Jonkin aikaa näin tehtyäni että sain tuntumaa siihen miten vastataan ja mitä kummankin osapuolen pitää sanoa siirryin bandialueen yläpäähän kuten ohjeissa oli opastettu aloittelevia. Ihan siellä bandin yläpäässä sitten aloin kutsua että 'Kilpailukutsu OH2DD' ja eipä mennyt kuin ehkä 10-15 sekuntia niin jo ensimmäinen vastasi kutsuuni. Ja heti perään tuli toinen. Ja sitten sopivan rauhallisesti tuli aina seuraava. Tämä oli huomattavasti nopeampaa. Noin 20 minuutin aikana sain jo 30 kusoa.

Ongelmaksi kilpailun aikana muodostui lokitus, sillä Ham Radio Deluxen kilpailulokitus vain sotki toimintaani, sillä en saanut sitä millään toimimaan siten kuin olisin halunnut. Alkukilpailun aikana meni koko ajan aikaa kun aloin säätämään ja etsimään mitä kenttiä siihen voisi saada. Puolessa välissä kilpailua luovuin sähköisestä lokituksesta ja otin kynän ja paperia. Ja sitten homma alkoikin toimia. Ainoa asia oli se että sähköisessä lokituksessa tulee taajuudet ja bandit automaattisesti. Sähköisessä ei, ja menikin joitain kusoja etten huomannut laittaa taajuuksia ylös.

Lokitusta paperilla ja kynällä
Aika pian lokituksessa piti siirtyä paperiin ja kynään


Kilpailu kesti kokonaisuudessaan 2h ja oli kokemuksena hauska. Sopivan rauhallinen eikä pileupit muodostuneet mahdottomiksi. Itse asiassa minulle ei sattunut yhtään kertaa sitä että osallistujat olisivat huutaneet kutsuansa yhtä aikaa. Ja se sopi minulle hyvin :)

Kilpailun jälkeen piti kerätä lokidata kahdesta lähteestä, sähköisestä ja paperisesta ja toimitin lokitiedot kilpailun järjestäjälle sähköpostilla. Muutamia päiviä myöhemmin kilpailun tulokset saapuivat sähköpostilla. Ja oli vielä kirjoitettu henkilökohtaisesti. Ihan kohtalaisesti olin pärjännyt, Single band 40m luokassa oli paras saavutukseni, toinen sija. Valitettavasti kalakukkoa sillä tuloksella ei saa, mutta ehkä vielä joku päivä :) Sehän on palkintonakin todella hauska :)

Nyt tähyän jo seuraavaa kilpailua, joskin pysyn kotimaan kilpailuissa vielä toistaiseksi.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti