18. huhtikuuta 2015

SRAL edustajana Model expossa Messukeskuksessa huhtikuussa 2015

SRAL mukana Model Expo messuilla Messukeskuksessa 2015
SARL esittelypiste Model Expo 2015 messuilla Messkukeskuksessa
Sain puhelun SRAL puheenjohtajalta, Merjalta OH1EG, jossa hän kysyi olisinko käytettävissä Model Expo messuille SRAL esittelypisteeseen. Ne, joiden oli tarkoitus olla esittelemässä SRAL ja radioamatööritoimintaa, oli tullut esteitä ja nyt tarvittaisiin kiireesti muutaman päivän päähän viikonlopulle sijaisia. No sunnuntai oli minulla vapaana ja mielelläni lähdin edustamaan radioamatöörejä ja viemään harrastuksemme 'ilosanomaa' eteenpäin. Uskon että on paljon niitä ihmisiä joita harrastuksemme kiinnostaa, mutta joilla ei ole ollut tarpeeksi tietoa miten aloittaa ja päästä mukaan. Aivan kuten itselläni on ollut tilanne pitkään elämässäni. Uusia jäseniä tarvitaan sekä nuoria että varttuneempia. Tämän harrastuksen kun voi aloittaa milloin tahansa, koskaan ei ole liian myöhäistä. Siitä pidän itsenäni todisteena :) Viikonlopun tapahtuman koordinaattorina (ja muina päivinä paikalla olleena) oli Juuso OH1BAR, joka sitten ohjeisti hienosti messuesittelijöitä, eli meitä SRAL ständillä olleita. Ja oli rakentanut esittelypisteen perjantaina. Valitettavasi hän joutui olemaan samaan aikaan toisaalla enkä häneen sillä kertaa päässyt tutustumaan.

Tapahtuma, jonka osana Model Expo on, ei ole ihan pieni tilaisuus. Kävijöitä viikonlopun tapahtumassa oli 52400 kävijää. Näyttely avautui yleisölle klo 9:00. Messut olivat isot sillä samaan aikaan oli Pet Expo eli lemmikkimessut, lapsimessut (häiritsevä nimi noilla messuilla mielestäni - ihan kuin siellä esiteltäisiin lapsia), Kädentaitotapahtuma sekä Outlet-expo. Lauantai oli ollut hyvin lämmin ja aurinkoinen ja sunnuntaiksi oli luvattu viileämpää ja mahdollisesti jonkin verran sadetta. Joten odotusarvo oli että sunnuntaina olisi enemmän ihmisiä. Jostain syystä Radioamatööriliiton esittelykojun eteen ei päivän aikana kuitenkaan muodostunut sellaista ruuhkaa kuin oli odotettu. Apuna minulle tuli päivän aikana lisäksi Mari OH2FPK sekä Veli-Matti OH7JEV, joihin oli mukava tutustua, en ollut heitä aiemmin tavannut. Samalla sain kutsun tulla vierailemaan Kauniaistenkin kerholla. Kävijöitä kuitenkin oli, sekä nykyisiä Hamsseja että aiheesta kiinnostuneita. Muutamia lapsiakin innostui kokeilemaan sähköttämistä.

Kävipä meitä tervehtimässä sota-ajan radistikin, joka kertoi että muutama kymmen metriä sen hetkisestä sijainnistamme oli heidän radistiasemansa. muutama sata metriä toiseen suuntaan oli paikka johon Venäläiset desantit oli pudotettu laskuvarjoilla, aina pareittain - toisella radio selässään, toisella akut. Saimme häneltä TK-Kuvaaja Reino Tenkasen postikortin (Suomen Lennokki) jossa kuvattuna on näkymä Helsingin Taivaskalliolta ilmatorjunnasta.

Viereinen ständi olikin DX-liiton, jonka pöydällä oleva ICOM oli aivan radioamatöörilaitteen näköinen. Opinkin päivän aikana että todella lähellä nämä meidän toiminnat ovat. Radioiden ja antennien rakentelua. Kuunneltavat asemat ja se että radioamatöörit lähettävät ja viestintä on kaksisuuntaista jää selvimmäksi eroksi. Osin taajuudet ovat myös hyvin lähellä toisiaan ja voimme päätellä toistemme keliolosuhteista miten radioamatööribandit ja DX-bandit kuuluvat. Itse asiassa DX-kuuntelijoiden aukottomien taajuksien kuuntelulaitteella kuuluvat myös radioamatööribanditkin, eli he ovat usein myös 'kuuntelija-amatöörejä' :) Ja niinkuin varmasti moni, niin itsekin aloitin jo pienenä radioasemien kuuntelun lyhyillä ja keskipitkillä aalloilla kuunnelleen eksoottisia asema ja kieliä kohinan keskeltä ja yrittäen päätellä mistä maasta lähetys tulee. Sehän, kuten radioamatööritoimintakin on matkustamista nojatuolissa :) Päivän päätteeksi tartuin heidän messutarjoukseensa ja liityin myös DX-kuuntelijoidenkin liittoon.

Ainakin näkyvyyttä saimme ja toivottavasti useammalle syttyi kipinä lähteä mukaan harrastukseen. Lähialueen kerhojen luetteloa jaettiin usealle, sillä kerhot ovat oiva tapa tutustua harrastukseen. Saapa kerhoissa kokeilla kusojen pitämistäkin ilman että tarvitsee tehdä investointeja laitteisiin ennen kuin on varmempi että radioamatööriksi haluaa.

Tilaisuus päättyi 16:00 ja 16:30 oli esittelykojun radiot ja tavarat pakattu. Mukava päivä ja hyvän asian puolesta.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti