30. lokakuuta 2017

Wonder Wand QRP antennin testausta Kreetalla


QRP setup Kreetalla

Olin nähnyt hamradioconcepts youtube-kanavalla https://www.youtube.com/user/EricHofer1004 kun Eric piti qusoa Floridasta lähelle New Yorkia 817:ssa BNC liittimellä kiinni olleella n. metrin mittaisella vertikaalilla teleskooppiantennilla. Minusta tuo setup näytti houkuttelevalta. Juuri sellainen 'worki missä vain' ilman että tarvitsee alkaa virittelemään dipoleja puihin tai pystyttelemään lasikuitumastoja. Niinpä kun olin UK:ssa työmatkalla Lontoossa niin googlailin että missä olisi Lontoossa HAM laitekauppa. Ja olihan sellainen hyvinkin perinteikäs Martin Lynch & Sons kauppa, ihan lähellä Heathrown lentokenttää. Mutta minulla ei ollut aikaa lähteä käymään siellä, päivät olivat hyvin ohjelmoidut täyteen työasiaa. Heillä oli myös verkkokauppa www.hamradio.co.uk ja siellä chat mahdollisuus, joten aloinkin keskustelemaan reaaliaikaisesti myyjän kanssa. Kysyin olisiko heillä MFJ:n vertikaaliantenneja 817:aan, eli dedikoituja antenneja 20 ja 40 metrille. Niitä heillä ei ollut valikoimassa vaikka paljon MFJ:n tuotteita onkin. Sen sijaan he suosittelivat minulle Wonder Wandia http://www.wonder-wand.co.uk/WonderWand/WW_Photos.html joka on tunattava 1,2m pitkä teleskooppi vertikaaliantenni QRP workkimiseen. Kyseessä on UK:ssa valmistettu tuote joka kattaa 160m-70cm. Niinpä laitoin siinä chättäilyn aikana tuon antennin tilaukseen ja lupasivat toimittaa sen minulle seuraavana aamuna lähetillä palaveriin Lontoon keskustaan. Palvelu oli vähintäänkin erinomaista! Ja sinne se antenni sitten seuraavana aamupäivänä saapui ja lähti mukaani Suomeen.

Wonder Wand antenni


Olimme varanneet syysloman Kreetalle Agia Marinaan ja ajattelin että nyt on hyvä mahdollisuus testata pienellä laitteistolla ja yksinkertaisella antennilla QRP yhteyksiä 817:lla ja Wonder Wandilla. Olin ostanut äskettäin antennianalysaattoriksi MFJ-269C, jonka helppokäyttöisyyteen ja selkeyteen tykästyin videoiden perusteella ja joka on kätevä counterpoisen eli keinomaan (pitkä kuparijohto joka kiinnittyy radion maahan eli 817:ssa rungossa kiinni olevaan sormiruuviin) ja antennin mittaamisessa. Kotona jo mittailin eri bandeille sopivan pituisia (n. 1/4 bandin pituisia) ja mittailin niitä wonder wandin kanssa. Tein counterpoiset 20m ja 40m:lle. Mutta huomasin mittaillessani että 20m counterpoise tuntui toimivan hyvin myös 40m alueella ja jotenkuten 80m:llä. Niinpä pitääkseni radiotarvikkeiden painon mahdollisimman pienenä, otin vain 20m alueen counterpoisen, eli n. 5m pituisen kuparijohdon. Ja lisäksi otin tuon tunerinkin että saisin tarvittaessa tunattua wonder wandin ja counterpoisen optiaaliseen swr:ään ennenkuin vaihdan ne kiinni radioon. Periaatteessa wonder wandin voi tunata korvakuuloltakin - missä kohden kohina kuuluu kovimmin, siinä kohden on paras tunaus - mutta tarkemmin ja vähän tieteellisemmin homma hoituu oikealla tunerilla.

Paikallinen QTHni


Kreetalla meillä oli hotellihuone noin neljännessä kerroksessa (hotelli oli rinteessä joten nuo kerrosnumerot oli vähän suhteellisia). Siellä oli parveke josta avautui näkymä merellä päin jonnekin lounaan ja koillisen väliin. En viitsinyt heittää counterpoisea roikkumaan parvekkeen reunan yli alemman parvekkeen eteen heilumaan, joten laitoin sen luikertelemaan parvekkeen lattialle mahdollisimman suorana kuten tulisi olla. Myöhemmin laitoin sen vielä suoremmaksi niin että se kulki parvekkeelta hotellihuoneen sisälle. Laitoin rigin parvekkeen lasipöydälle, kuulokkeet korviin ja aloin vastailemaan CQ kutsuihin 'SV9 / OH2DD'. Ei vastauksia. Sen jälkeen aloin huudella CQ:ta. Lähetystehoa tässä rigissä akuilla siis 2,5W. Illat oli vielä lämpimiä ja naapureillakin oli ovet auki. En ollut ihan vakuuttunut siitä onko heistä kiva kuunnella samaa hokemaa uudelleen ja uudelleen :) Niinpä pidin nuo sessiot kohtuullisen lyhyinä, workkien ehkä n. 15-20min pätkissä.

Mietin että josko tuo parveke vaan on huono paikka ja otinkin radion muutaman sadan metrin päähän hiekkarannalle ja taas counterpoise hiekalle (ei kuitenkaan mereen asti, koska ihmiset jotka kävelivät rannalla edestakaisin olisivat vain kompastuneet siihen). Meri kohisi eikä ranta ollut täynnä auringonpalvojia joten CQ huuteluni eivät häirinneet siinä määrin ja yritinkin pidempään. Olin hankkinut 817:aan 3000mA LiPo akun Utecilta ja sillä pystyy workkimaan paljon pidempään kuin 817:n omalla akulla, joka ei riitä oikein mihinkään. Tuo akku on ollut erinomainen hankinta. Se muuttaa hieman latauskäytäntöä, koska siinä tulee oma laturi ja akun mukana tulee myös uusi akkukansi 817 pohjaan jossa on ihan oma latausliitäntäkin. Akku on ladatessa asetettava OFF-asentoon akun omasta kytkimestä. Ei vieläkään onnistunutta qusoa, joten rannalla olokaan ei vielä ratkaissut. Kuvittelin että rannalta se qso nyt viimeistään onnistuu. Olenhan niin monen nähnyt ja kuullut pitäneen rannalta vaikka kuinka ihmeellisiä qusoja, etenkin siis suolaisen meren rannalta.

Hiekkaranta, aurinko ja hamihommia


Vasta neljäntenä päivänä, jälleen hotellin parvekkeella, vastatessani HG500A kutsuun 20 metrillä, sain vastauksen että hän kuuli alun kutsustani muttei sitä kokonaan. Sain tankata monta kertaa, taisi olla kuusi kertaa, sen kutsun hitaasti uudellen ja uudelleen kunnes hän kopitti sen kokonaan ja saimme vaihdettua raportit.  VIHDOINKIN :)

QRZsta kävin katsomassa keneen tarkemmin ottaen sain yhteyden

Quso ylsi 2,5W ja 1,2m antennilla 1907km päähän


Olipa hyvä että sattui näin pitkäpinnainen operaattori vaikka hänellä oli pileuppiakin. Hän tosin antoi minulle tyypillisen 5/9 raportin, joka ei missään mielessä voinut olla totuuden mukainen, ellei hänellä ole kuulovaurio joka aiheutti sen ettei hän kopittanut kutsuani kuin vasta kuudennella kerralla ja 5/9 olisi tullut rigin S-mittarista :) Mutta todennäköisesti näin ei ollut asian laita. Logitukseen käytin pientä vihkoa ja kynää. Vasta onnistuneen login vein sitten puhelimeni logisoftaan (Android puhelimessa Ham Radio Log)

Login pitämistä kynällä ja paperilla - sopii QRP:hen


Mukana minulla oli myös TYT-390 GPS eli DMR käsiradio ja siihen matka setup eli SharkRF openspot 'tukiasema' ja TPLink minireititin. Näiden avulla sitten pidin muutaman DMR kuson suomalaisten HAMien kanssa ja kuulin säätietoja Suomesta ja sain jutustella hamiasioita. Muutama yhteydenottokin tuli tuona aikana DMR blogijuttuni perusteella mikä on mukava juttu, koskien kooditulppaa samaiselle radiolle mikä minulla on.

DMR radio ja hotspot sekä 4G reititin mukana 


Vielä yhtenä päivänä kokeilin huutaa CQ:ta, myös 3699:llä, mutta en saanut vastauksia. Niinpä tuo 1 quso jäi ainoakseni. Mutta se yhden quson saaminen oli hieno juttu ja toi taas yhden onnistumisen tunteen. Olihan se vähemmän kuin kuvittelin mutta kun on useamman päivän yrittänyt eikä saa yhtään qusoa niin sitä on iloinen tuosta yhdestäkin kun se vihdoin onnistuu.

Nyt ymmärrän tuon antennin nimen, wonder wand (ihmeiden sauva), sillä näyttää osoittautuvan ihmeeksi jos sillä saa yhtään qusoa :) Siinä wonder wandissa tulee myös teleskooppiantennin paikalle laitettava vaihtoehtoinen dipoli-liitin. Eli siinä on kaksi sormiruuvattavaa kiinnitystä joihin saa dipolilangat kiinni. Tuolla dipolilla olisin varmastikin saanut helpommin yhteyksiä aikaan, mutta nyt olikin ajatuksena testata helpointa ja pienintä setupia. Mutta jatkossa taidan kyllä ottaa vähän varmistuksiakin mukaan, eli jonkinlaisen dipolilangan myös pelastamaan päivä jos ei muuten qusoja meinaa syntyä :)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti