12. marraskuuta 2017

Diamond W735 dipolin SWR ongelman ratkomista isänpäivänä 2017

Balun mastosta alasotettuna mittauksia varten


Minulla on killusta ('muovikuorinen jäykkä puhelinparikaapeli jonka sisuksena on kuparipäällystettyä rautajohdinta') itsetehty OCF-dipoli joka on optimoitu 20m:lle ja siinä se onkin todella hyvä. SWR:ä on 1.1 ja sillä on pidetty kusot Brasilia, Huippuvuoret, Japani, St. Helenan saari akselilla. Mutta 80m ja 40m eivät ole siinä kovinkaan hyviä, etenkään 80m. Niinpä ajattelin että hommaan erillisen dipolin 80m:lle ja jos saan siihen paremman 40m myös niin hyvä. Hommasin Diamondin w735 eli 40m/80m dipolin,  jonka pituus oli vielä tontilleni sopiva 26m http://www.diamondantenna.net/w735.html. Sitä varten pystytyin sille oman keskituen armeijan kevytmastosta ja hännät annoin laskea alas - eli kyseessä on Inverted V dipoli, jossa keskikohta eli syöttpiste on korkeimmassa kohdassa.

Pidin tuolla 80m:llä kusoja MP1000 mark V ja Drake L-4B 1kW linukan yhdistelmällä. Tosin yleensä olin pelkällä MP1000:sen wattimäärillä, jotka minulla oli jossain 125W paikkeilla (200W olisi ollut maksimi). Drakellahan bandit tunataan aina käsin, joten sillä haettiin paras tunaus enkä törmännyt SWR ongelmiin.

Nyttemmin olen vaihtanut rigit KX3:seen jonka kaveriksi on tullut Italian ihme eli RM Italyn BLA350 transistorilinukka. Tuo linukka on hyvin automaattinen ja suojaa itseään monenlaiselta asialta (eli tietämättömiltä ja/tai osaamattomilta käyttäjiltä). 40m/80m dipolini on ollut todella mukavan hiljainen ja olen sillä yrittänyt pitää kusoja, mutta tällä uudella yhdistelmällä törmäsin siihen että linukka heitti itsensä hyvin usein suojaustilaan kun lähetin 80m:llä. Se viittaa käytännössä korkeaan SWR:ään joko matkalla antennille tai antennissa. Kusojen pitäminen kävi todella rasittavaksi kun sait sanottua muutaman sanan ja sitten linukka heitti suojaustilaan ja lähetteesi estyi ja muuttui KX3 10Wattiin. Viritin antennin yhtenä päivänä niin että sain SWR:ksi 1.2 luokkaa 80m:llä. Mutta tein sen niin että lyhensin vain dipolin toista päätä - syynä laiskuus ja se että kun näin että sain näinkin sen hyvän SWR lukeman niin ajattelin että se riittää. Mutta SWR oli viikon päästä taas sen verran korkealla että Italian ihme meni taas toistuvasti suojaustilaan. Sen sijaan OCF dipolilla 20m:llä tätä ongelmaa ei ollut.

Isänpäivän kunniaksi ajattelin korjata dipolia ja laitoin kyselyn finham forumille että missä voisi olla vika. Sain vinkiksi mitata balunista DC resistanssiarvot, jotka näyttivät että yhteydet balunissa dipolien välillä, dipolien ja koksin rungon sekä dipolien ja koksin keskikarvan välillä balunissa oli olemassa n. 0,1-0,2 ohmin välillä. Mutta sen enempää se ei kertonutkaan. Sainkin vinkiksi laittaa 50ohmin vastus balunin dipoliviiksien lähtöjen välille ja mitata antennianalysaattorilla syöttökaapelin päästä balunia.


50 ohmin vastus dipolin lähtöjen välissä analysaattorimittausta varten


Ensimmäiset mittaustulokset herättivät hämmästystä  forumilla, joten suoritin mittaukset uudelleen :) Tällä kertaa kahdella analysaattorilla (MiniVNA ja MFJ-269C) vertailutulosten saamiseksi. Tein mittaukset myös choken kanssa ja ilman (choke on balunin ja syöttökaapelin väliin tuleva koksin vaippavirran katkaiseva ferriittiviritys, minun tapauksessani 70cm pitkä koksinpätkä jonka koko pituudelta on ferriittihelmiä kosken ympärillä koko matkalta). Minua forumilla neuvoivat Reino OH2MA mutta erityisesti Ilkka OH3NJC, joka neuvoi balunin mittaamisessa analysaattorilla ja tulkitsi mittaustuloksia.

Balunin perässä on 70cm pitkä choke-balun

Sain myös vinkin mitata lähestulkoon kaikki HF bandit ja tein työtä käskettyä. Kylmä siellä 3 asteen lämpötiloissa ehti jo tulla, mutta kohta minulla oli mukava matriisi mittaustuloksia annettavaksi viisaampien pureskeltavaksi finhamin foorumille

Mittaustulokset kahdella analysaattorilla HF bandeilta

Tein mittaukset sekä choken ja 15m syöttökaapelin kanssa (joka vastaa käytännön setupia) sekä ilman chokea ja 50cm syöttökaapelin kanssa. Jotta nähtäisiin myös että mikä vaikutus chokella ja pitkällä syöttökaapelilla on tuohon mittaukseen.

Mittaustulos 80Mhz taajuudelta MFJ-269C anaylsaattorilla

Lisäksi mittasin vielä mikä vaikutus oli sillä kun lyhyellä johdolla yhdistäisin dipolin lähdön ja koksin rungon. Ja ilman chokea sillä oli ihan merkittävä vaikutus.

Lyhyen johdon toinen pää balunin dipolilähdössä....

... ja toinen pää koksin runkoon vaikutuksen analysoimiseksi
Samalla kun dipoli oli kerran maassa niin vedin molemmat dipolit suoriksi ja asettelin nurmikolle vierekkäin jotta sain tehtyä niistä jälleen samanpituiset.

80m trapit vierekkäin

Dipolien päät asetettuina samanpituisiksi

Näytti mittaustulosten perusteella siltä ettei balunissa olisi mitään vikaa ja peitin liitinkohdat syöttöjohdosta ja balunin juuresta vulkanoituvalla teipillä, jota tulee kiertää niin että aloitetaan kiertäminen alhaalta ylöspäin. Näin teippi etenee kartiomaisesti niin että vesi valuu niin ettei se pääse pyrkimään alaspäin kaapelia pitkin valuessaan teippien yhtymäkohdan väliin ja siitä sisään. Tämä on tärkeä niksi.

Vulkanoituva teippi kierretään alhaalta ylöspäin - ei ylhäältä alaspäin

Nostin maston ja antennin ylös poikani avustuksella pilkkopimeässä otsalampun ja taskulampun avulla, kun pimeä oli jo ehtinyt laskeutua. Sen jälkeen mittasin SWR:t ja 80:llä paras SWR osui 3.750Mhz kohdalle. Tuo tarkoittaa sitä että laskeakseni matalimman SWR:n kohtaa alaspäin (3.699 kohti) minun tulee pidentää dipolia. Niinpä menin ulos ja pidenssin molemmista päistä saman verran,  eli n. 10cm ja menin sisään mittaamaan syöttöjohdon päästä ja sainkin 3.699 SWR:ksi tällä kertaa 1.1 eli nyt oli viritys kohdallaan. 40m antoi tämän jälkeen 1.6-1.9 SWR, mutta sen virittäminen saa jäädä seuraavaan viikkoon. Nyt nautiskelen hetken ensin 80m toimivuudesta ja seuraan pysyykö SWR hyvänä vai ei. Jos se ei pysy vaan muuttuu niin silloin tulkitsen syyksi sen että interved V dipolin hännät on liian alhaalla ja maan vettyminen ja muu vastaava muutos aiheuttaa SWR:n vaihtelua. Tällöin minun on keksittävä joku keino nostaa dipolin hännät korkeammalle. Inverted V:ssä keskikohta eli dipolin syöttö on ylimpänä ja hännät laskeutuvat alemmaksi.

Pidin muutaman kuson testatakseni 80m toimivuutta ja linukka ei mennyt kertaakaan suojaustilaan ja viheltämällä saamani arvotkin näyttivät seuraavilta, joten hyvältä näyttää toistaiseksi. Viheltämällä n. 200W ulos, johon olen nyt ihan tyytyväinen.

RM Italy BLA350 output power mittari

RM Italy BLA350 ristikkonäyttöllä 80m bandilla 

Puolet päivästä siinä meni ja melkoinen homma se on ottaa noita dipoleita ja kevytmastoja alas, mutta nyt lukemat näyttävät hyviltä. Viheltämälläkään ei SWR 80m:llä nouse kuin 1.3 pintaan, joka on erittäin hyvä ja reilusti alle linukan suojarajan. Nyt olevista aurorasta johtuvista huonommista keleistä huolimatta tuli Aarolta OH9RJ n. 200W lähetysteholla 5/7 (ohjausteho 15W) ja tästä naapurista Pasilta OH2PT n. 100W lähetysteholla 5/9 (ohjausteho 10W). Oli melkoinen urakka, mutta tänään opin miten balunia mitataan analysaattorilla, mihin kiinnittää huomiota, ja tulihan tehtyä antennia parantavia toimenpiteitä joka on aina hyvä :)

jk: 2h myöhemmin SWR 1.0 löytyy taajuudelta 3.675 ja 3.699 on jo 1.4-1.5 tietämillä syöttöjohdosta mittaamalla. Aivankuin tuo taajuuden sweetspot ryömisi alaspäin. Näkyvä ulkoinen muutos aiempaan on tihkusateen alkaminen. Linukan läpi huutelemalla ja viheltämällä SWR onkin jo 1.7 eikä 1.3 kuten pari tuntia sitten. Näyttää että tuo linukkakin tuossa välissä tekee omat temppunsa. Ehkä se on niin että Italian ihmeen kanssa tarvitaan sen jälkeen tuleva automaattinen antenniviritin, niin ettei se Italialainen ailahteleva ja temperamenttinen luonteenpiirre pääse haittamaan qusoilua :)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti