16. joulukuuta 2017

KotiQTH laitemäärän minimointia ja downshiftausta

QTH rigimuuri ennen

Jo 10 vuotiaasta asti ollut haaveeni radioamatööriharrastuksesta toteutui vasta 34v myöhemmin. Sain radioamatööriluvan huhtikuussa 2014.  Tämä johti siihen että elin harrastustani muutaman vuoden käytännössä pikakelauksella. Olihan kiinniotettavaa, kokematta olevia asioita ja opittavaa niin paljon. Ja sehän tarkoittaa myös sitä että laitteita kertyi enemmän kuin yksi ihminen ehtii käyttämään. Tämä on myös usein kuva - ihan käytännössäkin (katso QRZ kuvia) - radioamatööristä. Yleensä kuvissa oleva amatööri on erilaisten radiolaitteiden ympäröimä. Sellaista QTH:ta rakensin itsellenikin. Minulla oli useita rigejä, joista päärigiksi muodostui Yaesu FT1000MP Mark V. Oli muitakin kuten TS-2000 joka oli ensimmäinen rigini, Yaesu FTDX1200, FT 817ND ja FT 857D, Drake TR7, Icom 275H. Pari putkilinukkaa ja pari poweria ja muuta tilpehööriä. Kunnes ostin KX3:sen peditiokäyttöä varten. Huomasin sen olevan ihan älyttömän hyvä rigi myös KotiQTH käytössä. Sherwoodin listallakin se on 7. sijalla ja vain murto-osalla K3/K3S hinnasta. Muutamassa päivässä se jo syrjäytti käytännössä kaikki muut HF rigini. En nähnyt enää syytä käyttää muita HF rigejäni ja mieleeni tuli amatööreille hyvin epätyypillinen ajatus myydä jotain pois :) Hyvin pian olinkin myynyt jo monta rigiä iloisille uusille omistajille ja nyt laitteistoni näytti tältä:

QTH rigimuuri jälkeen. KX3, 300W transistorilinukka, automaattituneri ja poweri.
Tätä kirjoittaessa on vielä pari putkilinukkaa ja 817ND myymättä. 857D täytyy ehkä jättää, koska se on ainoa 100W rigi mitä minulta enää löytyy ja sillä pystyy olemaan myös 2m/70cm toistimiin yhteydessä. Olen huomannut etten tarvitse rigimuuria ympärilleni vaan kun minulla on yksi todella hyvä rigi, niin pärjään sillä. Ja koska peditiot ovat myös lähellä sydäntäni niin kun tämä samainen rigi voi olla sekä QTH että peditiorigi niin radioita tarvitsee vielä vähemmän. Koska radioamatöörihistoriani oli niin lyhyt ja tuore niin oli hyvä tulla tutuksi useampien eri valmistajien rigimallien kanssa. Mutta nyt muutaman vuoden jälkeen alkaa jo hahmottua mitä ja millä haluan harrastaa. Ja kun laitteet on muuttanut rahaksi niin sehän mahdollistaa myös uusien laitteiden ostamista jos siihen tarve tulee. Laitteista luopuminen on tuntunut loppujen lopuksi paljon vähemmän pahalta kuin ensin pelkäsin.

Olen myynyt myös elektroniikkapuolen laitteeni. HP Spektrianalysaattorin, HP oskilloskoopin,  HP labrayleismittarin ja HP signaaligeneraattorin. Pöytä on tyhjentynyt kummasti. Syynä näiden myyntiin oli olematon käyttö, ja jos jotain ei käytä niin se käytännössä kannattaisi myydä pois. Niin vain ei yleensä tule tehtyä. Jätin itselleni hyvän juotinaseman sekä laadukkaan yleismittarin ja labrapowerin. Luulenpa niillä pärjääväni aika pitkälle. Sitten jos näyttää siltä että tosissaan alan tarvitsemaan jotain eikä kerhoilta löydy tarvitsemaani niin harkitsen ostamista (esim. oskilloskooppi). Mutta ennen sitä mennään näillä.

Tähän asti ainoa uusi hamilaite jonka olen ostanut on ollut 857D koska sitä ei millään tullut käytettynä vastaan. Kaikki muut olen aina ostanut käytettynä ja kaikki on toiminut hienosti. Ja kaiken on saanut sen myötä myös paljon pienemmällä rahalla. Ja se on mahdollistanut sen että tavaraa on pystynyt hankkimaan enemmän. Minun kohdalla kuitenkin tällä hetkellä vähemmän näyttäisi olevan enemmän, nyt kun alun huumasta on päässyt ja tiedän enemmän kuin aloittaessani :)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti