2. joulukuuta 2017

SWR ongelmaa, 80m pidennyskelan mittausta ja 160m workkimista

Pidennyskelan mittausta, tässä kela oli vielä väärinpäin pöydällä

Diamond W735 dipoli oli jo jonkin aikaa aiheuttanut päänvaivaa vaihtuvan eli "dynaamisen" :) SWR:n vuoksi. Olin käynyt siitä keskustelua Finham palstalla ja saanut vinkkiä miten lähteä diagnosoimaan ongelmaa. Sekä Jouko OH5RM että Reino OH3MA neuvoivat ja etenkin Reino teki ison työn ajamalla malleja 4NEC2 antennisimulointiohjelmaan ja rakentamalla jopa kelan simulointien ja antamieni mittaustulosten perusteella tehdäkseen vertailevia mittauksia!!! Hänen tekemät simulaatiot olivat hyvin lähellä sitä mitä sain mittauksistani.

Kelan mittaus kuivana


Omalla kelallaan Reino testasi myös vesipisaroiden vaikutusta kelaan ja se vaikutti siihen siten että kelan omaresonanssi tippui 16Mhz:sta 15Mhz:iin. Niinpä Reino ehdottikin että mittaisin kelan ensin kuivana ja sitten sumuttaisin sen pinnalle vettä sumutinpullolla ja mittaisin sen uudelleen. Sain Joukolta vinkiksi että mittaisin kelaa niin että se olisi pystyasennossa, jotta ja mittausjohto olisi kelan puolessa välissä, jotta mahdollisimman vähän mikään pöydällä oleva vaikuttaisi mittaustulokseen.

Ensimmäinen mittaus kuivana ja sain seuraavanlaisia tuloksia

Kelan mittaustulokset kuivana

Sen jälkeen sumutin vettä kelan pinnalle ja mittasin uudelleen ja tulokset oli seuraavat

Kelan pinnalle sumutin vettä ja mittasin uudelleen


Kelan mittaustulokset kun pinnalla vesipisaroita
Vesipisaroiden vaikutus oli kapasitiivinen ja aiheutti kelan omaresonanssin putoamisen aivan kuten Reinon mittauksissakin tapahtui. Tämä siis selitti sen että kun alkoi satamaan ja kela kastui pinnalta niin pisarat pääsivät liian lähelle kuparilankoja. Ongelma ei ollut siinä, että kelan onttoon sisäpuoleen pääsi vettä koska langat eivät olleet sillä puolella. Eli kelat toimivat kunnolla vain ollessaan kuivia. Minulle jäi siis mahdollisuudeksi joko suojata kelat sadevedeltä tai ajaa dipolia tunerilla niin että tuneri korjaisi muuttuvan SWR:n ongelman.

Sainkin vastauksen Finhamissa olleeseen ostoilmoitukseeni jossa hain MFJ-993B Autotuneria joka oli SSB:llä 300W kestävä tuneri. Se juuri riittäisi tuon RM Italyn pariksi linukan ja antennin väliin korjaamaan tilannetta. Se paransi sen asian ettei linukka päätynyt enää niin helposti suojaustilaan. Kuivemmalla säällä 80m oli ATUssa 1.0, vaihdellen tosin niin että välillä sain sen vain 1.4:ään. Mutta nyt linukka pysyi pääsääntöisesti pystyssä menemättä suojaustilaan muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, jotka saattoivat johtua vain siitä etten osannut käyttää tuneria vielä oikein. Sen sijaan 40:llä pääsin linukalla 1.1 SWR:ään.

Automattinen antennituneri (ATU) MFJ-993B

80m kusoilua SWR ATUlla 1.2

Sitten tuli mieleeni että kokeilenpa 40/80m dipolia virittää ATUlla 160m:lle. Mutta siinä SWR:t jäi todella kauas, eli ei mitään mahdollisuuksia pitää sillä kusoja. Kokeilin OCF dipolia ja siinäkin SWR:t jäi 7 pintaan. Kun kirjoitin tästä finhamiin niin sainkin vinkin että ota vaippa irti siitä OCF:stä ja kokeile sitten uudelleen. Seuraavana päivänä teinkin näin ja SWR:t putosi 1.1:een ja pääsin pitämään ensimmäistä kusoa, joka tosin oli vain Nummelaan 10m päähän :)

Vaippa irroitettuna OCF Dipolista 160m virittämistä varten


160m kokeilua - tässä ATU ei vielä ole saanut signaalia tunnistaakseen taajuutta

Tämän jälkeen pidin kuson jo vähän pidemmälle, eli Nastolaan. Ja sitten Saloon. Toimi. Lähetystehoa ehkä 200-250W linukasta ulos ja sain raporteiksi 5/9+ (myöhemmin illalla kelit vähän putosi ja sain samoilta 5/6). Mutta noin pienellä jipolla kuin irrottaa vaippa OCF:stä ja tunata ATU:lla sain itselleni toimivan 160m antennin. Mahtavaa :)

Trappi/kela takaisin paikallaan otsalampun avulla
40/80m dipoli on takaisin ylhäällä, pimeässä otsalampun valossa pieni räntäkerros maassa. Peläten etten vain pudota yhtään mutteria tai prikkaa kiinnittäessäni antennilankoja takaisin, koska niitä en enää löytäisi :) Sain vinkkiä myös suojata nuo trapit muovilimsapullolla, jonka kuumentaa kuumailmapuhaltimella 'kutistesukaksi' päälle. En tiedä tulisiko se liian kiinni trappiin, koska siihen olisi hyvä saada vesipisaroille ainakin 1cm ilmarako ennen kuparilankakierroksia pinnassa. Toinen olisi tehdä niin 'kupu' joka olisi alhaalta avoin ja näin sinne ei pääsisi myöskään muodostumaan kondensaatiota. Ajelen antennia nyt toistaiseksi tunerilla niin kauan kuin se vain onnistuu, koska haluan pitää tuon kohtuullisen 'stealthina' eli huomaamattomana.

Antennin ja etenkin kelojen mittaus ja testailu oli opettavaista ja mielenkiintoista kun oli vielä viisaampia neuvomassa miten eteenpäin. Ja se kelan summuttelu suihkepullolla oli jopa hauskaa :) Hyvin toimi taas kerran hamiyhteisö ja kiitos kaikille jotka neuvoivat ja auttoivat eteenpäin. Nyt taas kuso kulkee entistä paremmin :)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti