31. maaliskuuta 2020

ERICSSON LTN1501 VASTUSLAATIKKO

Ericsson Motstånd 1 ohm LTN1501 vastuslaatikko puhelinjojen testaukseen


Haltuuni päätyi Ericsson LTN1501 Motstånd 1 ohm, jota on käytetty puhelinlinjojen ja puhelinlaitteiden signaalien testaamisessa. Kovin tarkkaa käyttökuvausta en ole vielä internetistä löytänyt sillä tästä on kovin vähän tietoa. Laite on itsessään jo näyttävä ja kuten ennenvanhaan, enemmänkin taideteos kuin käyttöesine. Vaikka toki se on käyttöesineeksi valmistettu. Mutta missä nykajan laitteissa on näin näyttävä puukotelo sormiliitoksin :)

Tälläistä mallia ja hyvin lähellä tämän näköisiä on valmistettu jo 1920-luvulla. Tekemäni kuvahakujen perusteella tämä versio on todennäköisimmin 1950-luvulta. Mutta varmuutta siitä ei vielä ole, sillä merkinnät eivät sitä kerro. Numerosarja, joka pohjassa näkyy näytti ensin päivämäärältä, mutta kun näin lisää eri malleja tästä samasta aiheesta, huomasin nopeasti että kyseinen numerosarja ei ole päivämäärä, sillä muissakin oli samanlaisia, sellaisilla numeroilla, jotka osoittivat ettei kyseessä olekaan päivämäärä vaan jonkunlainen malli- tai tuotantosarjan numero.

Laitteessa on ikäänkuin 2 linjaa, joista toisessa saadaan vastus määritettyä 1-100ohm välillä toisessa linjassa 100ohm-10k ohmin välillä.

LTN 1051 pohjassa oleva kytkentäkaavio
Päällä olevissa painonapeissa on upea mekaniikka. Nappi kiertyy muutaman kymmentä astetta samalla kun painuu alas. Kiertymisen ideana on lukittaa nappi samalla alas, Ja vastaavasti nappia nostaessa se kiertyy takaisin alkuperäiseen asentoon. Sisällä jokaisen napin alla on 'vastuskäämi', jonka kierrosten määrä ilmeisestikin määrittää vastuksen koon.

Sisältä kunkin painonapin alta löytyvät vastuskäämit

Etsiessäni LTN1501 laitteesta enemmän tietoja, törmäsin Kolumbialaiseen lehteen 'Diario Oficial', eli 'virallinen päivälehti', jossa kerrotaan hallituksen ja presidentin määrittelemistä laeista, asetuksista, hankkeista jne. Luetellut hankkeet avattiin hyvinkin yksityiskohtaisella tasolla, aina rivi- ja hintatietoja myöten. Vähän niinkuin kilpailutukset Suomessa nykyaikana. Tuo lehti on julkaistu ensimmäisen kerran 28. huhtikuuta 1864, eli historia lehdellä on pitkä.

Kolumbialainen lehti Diario Oficial vuodelta 1967, jossa LTN1501 on mainittu


Lehden numerossa vuodelta 1967 on maininta 3kpl Ericsson LTN 1501 hankinnasta, jossa kunkin yksittäinen hankintahinta on ollut 103 USD. Se on ollut osana isompaa puhelin-infra hanketta, jossa Ericsson on ollut toimittajana.

LTN1501:stä mainittu hankittu kpl määrä ja hinta

Ericssonin hankkeen kokonaishinta 1967 oli 64 tuhatta USD dollaria

Google kertoi dollari arvon muuttuneet vuodesta 1967 vuoteen 2020 seuraavasti:
'What was $1.00 in 1967 worth in today's money? Adjusted for inflation, $1.00 in 1967 is equal to $7.81 in 2020'.

Eli voimme kertoa nuo summat 7.81:llä:
LTN1501 on siis ollut 804 USD nykyrahassa ja Ericssonin kokonashanke on ollut 502 000 USD. Eli ihan hyvän kokoinen projekti.

Pikainen testaus näytti että laite toimii edelleen hyvin. Kaikki napit antoivat tarkasti sen mitä pitikin. Aika hyvin n. 60-70 vuotiaalta laitteelta.

Kun mikään nappi ei ole painettuna1000 ohmin nappi alas painettuna

Voi olla ettei tuolla laitteella enää tänä päivänä ole kovinkaan paljon hyötykäyttökohteita. Mutta esineenä se on hieno. Se on myös osa merkittävää teknologian historiaa puhelinpuolella ja osa Ericssonin kasvua merkittäväksi kansainväliseksi toimijaksi. Nämä laitteet osoittavat sitä edistyksellisyyttä ja laatua, jota pohjoismaissa jo tuolloin osattiin.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti