3. toukokuuta 2015

2 elementtisen Yagi-antennin mittausta MiniVNA Pro analysaattorilla

3 bandin 2 elementtisen Yagin elementtien puolikkaat
Nämä eivät ole onkia, vaan 2 elementtisen 3 bandin Yagin
elementtien puolikkaat merkittyinä mittausta varten
Sain erittäin nimelliseen hintaan vanhan 3 bandin yagin osat. Sen kunto oli vähintäänkin epävarma joten ostin yagin sillä ajatuksella että siitä tulee 'antenniprojekti', josta nyt ainakin oppisi ja saisi kokemusta. Ja hyvällä tuurilla antenni toimisi ainakin yhdellä bandilla hyvin ja saisin sille bandille suuntausta lähetteeseen ja vastaanottoon. Nyt ensimmäisten mittausten jälkeen en ole ihan varma onko tämä 3 band vai sittenkin 2 bandin yagi. Yagissa on trapit elementeissä ja kuvittelin tämän olevan 10/15/20m jagi. Mittaustuloksen mukaan kyseessä on pikemminkin 15/17/20 mutta se ei kuulosta oikealta. 15 ja 20 näyttäisi osuvan aika kohdalleen.

Ensimmäisen elementin puolikkaan SWR mittaustulos
Ensimmäisen puolikkaan elementin SWR mittaustulos 9-25Mhz
alueelta laittoi minut epäilemään onko antenni sittenkään ollut 10/15/20 yagi


Antennissa on 2 elementtiä. Ja yksi elementti koostuu kahdesta elementin puolikkaasta. Yksi tällainen elementin puolikas on n. 5m pitkä ja tehty kolmesta sisäkkäin toisissaan kiinni olevasta alumiiniputkesta. Irrotin kaikki putket toisistaan varmistaakseni että antennia on mahdollista virittää elementtien pituutta muuttamalla. Kaikki muut paitsi yksi liitos irtosi helposti ja se yksikin irtosi lievällä väkivallalla. Ostin uudet putkiklemmarit puristamaan liitoskohdat kiinni koska vanhat muoviset klemmarit olivat jo aika huonossa hapessa.

MiniVNA ja android pädi Yagi antennin mittauksessa
Mittaus setup: MiniVNA Pro, Android tabletti ja elementin puolikas
tuettuina naruilla jottei elementti koskisi useasta kohdasta maahan
Mittaukseen käytin MiniVNA Pro analysaattoria joka oli bluetoothilla yhdistettynä android pädiin. Mittasin jokaisesta elementistä kokonaisnäkymän eli 9Mhz-25Mhz ja sitten tarkemmin 15m ja 20m alueet, joissa SWR oli paras alle 1,5 luokkaa.

MiniVNA mittaustulos 20m alueelta
MiniVNA mittaustulos 20m alueelta antoi hyvän SWR tuloksen,
 mutta kuuntelualueen oikeellisuus jäi vielä askarruttamaan
Elementtien puolikkaat olivat lähellä elementtiparinsa mittaustulosta, joka oli se
minulle annettu vihje. Eli tärkeää olisi että parien mittaustulokset vastaisivat toisiaan. Loput hoitaisi antennituneri. Tein noin 10cm suuntaansa muutoksia elementtien 3 osan pituudessa, aloittaen vanhoista merkeistä ja sitten muuttaen elementtiä pidemmäksi tai lyhyemmäksi. Kuuluvuusalue ei muuttunut mutta SWR:t muuttuivat, joka oli vastoin odotuksiani. Odotin elementin pituudella olevan muutosta nimenomaan kuuntelualueeseen. Todennäköisesti trapin vaikutus elementin keskimmäisessä osassa on sen verran iso että nuo 10cm muutokset reunimmaisissa osissa eivät vielä tee muutosta tarpeeksi kokonaispituuteen.

Nyt minulla on mittaustuloksia mutta niiden tulkitsemiseen haluan vielä osaavampien näkemystä ja aionkin ottaa pädin mukaan Lohjan kerholle ja toivon saavani sieltä näkemystä mitä noiden mittaustulosten perusteella kannattaisi tehdä. Se minkä jo huomasin, oli että jos esim koskin mittarille tulevan syöttöjohdon koaksiaalin muovikuoreen kädelläni samalla kun MiniVNA ajoi mittaus'sweepiä' läpi, niin sillä oli iso vaikutus tulokseen SWR:ää pienentäen. Eli tulkitsin sen muuttavan maatasoa mittauksessa. Mittarilta tulevan syöttöjohdon olin juuri kolvannut itse, kaapelina halpa ja kohtuullisen luokaton (ei kestä taivuttelua) mutta luultavasti ihan toimiva RG58 koksi. Syöttöjohdon antennipäässä sekä keskikarva että maadoituskarvat menivät omaan hauenleukaansa, jossa ne olivat puristusliitännällä kiinni. Maadoituksesta lähti 2kpl 5m lankoja maata pitkin eri suuntiin ja ne toimivat maatasoina. Hauenleuat helpottivat syöttöjohdon kiinnittämistä mitattavaan elementtiin. Jonkin verran arvelutti että mikä vaikutus hauenleualla voisi olla mittaustulokseen, mutta se jää myöhemmin kuultavaksi. Se oli kuitenkin sillä hetkellä paras mitä keksin kaapelien kiinnittämiseksi mitattavaan antenniin ja maatasoihin.

Antennin mittauskaapeli ja maatasojen lähtö
Antennin mittauskaapeli ja maatasojen lähtö toteutettuna syöttöjohdon päähän kiinnitetyillä hauenleuilla

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti