14. kesäkuuta 2015

OG1FEST, SRAL VIRALLINEN FESTIVAALIASEMA

Sauna Open festivaalilla Kaarinassa aloitti kesän ensimmäinen festivaaliasema OG1FEST
Sauna Open festivaalilla Kaarinassa aloitti
kesän ensimmäinen festivaaliasema OG1FEST
    


’YLEINEN KUTSU, YLEINEN KUTSU, YLEINEN KUTSU, OG1FEST, OG1FEST, OG1FEST…’. Näin aloitti kesän ensimmäinen festivaaliasema toimintansa 6.6.2015 Kaarinassa, Saaristo Open festivaaleilla. Idean isänä Pejk OH2EQF, joka oli esittänyt ajatuksen SRAL markkinointityöryhmälle. Festivaaliasemaa varten hankittiin oma kutsu ja painettiin oma QSL kortti. Ajatuksena se että kesän festivaaleilla toimisi SRAL virallinen festivaaliasema, joka toimisi paikallisin vapaaehtoisiksi ilmoittautuneiden voimin. Ajatuksena pitää hauskaa, tuoda esiin radioamatööritoimintaa festivaaliyleisölle ja mikä tärkeintä, pitää qusoja spesiaalilla asematunnuksella.

Kaarinaan oli tarkoitus tulla Turun seudun radioamatöörejä pitämään asemaa, mutta pari aiemmin kiinnostunutta joutuivat viimekädessä jättämään festivaalin väliin. Niinpä ensimmäinen festivaali käynnistettiin Lohjan radioamatöörikerhon OH2AAB voimin.  Operaattoreiksi lähtisi Pejk sekä viime metreillä mukaan hälytetty (allekirjoittanut) Dimi OH2DD. Mukaan lähti tutustumaan käytännön peditiotoimintaan myös Nicos, jolla ei vielä omaa kutsua. Sovimme työesteistä johtuen että menisimme festivaalien toiselle päivälle, eli lauantaille 6.6.


Lauantai-aamu alkoi koleana. Saavuimme Saaristo Open alueelle lähestulkoon samaan aikaan klo 11:30 paikkeilla ja aloimme purkamaan autoista varustuksia. Lämpömittari näytti tuota aikaa n. 14 astetta. Mukaan oli otettu telttakatos sateelta ja auringolta suojaamaan, puutarhapöytä ja pari retkituolia. Se olikin tarpeeseen sillä päivän aikana tuuli kylmästi ja satoikin ajoittain. Parhaimmillaankin mittari nousi 17 asteeseen kun Aurinko ehkä tunnin ajan päivällä näyttäytyi pilvien raosta. Antenneina onkivapa-antenniprojekti sekä windom. Pejk viritti windomin muutamien puiden väliin syöttöpisteen jäädessä n. 3m korkeuteen.  Riginä oli HF:llä Yaesu FT DX 1200, sekä toistinyhteyksiin 2m käsikapula Motorola Systems Saber. Mobiiliyhteyksiinkin oli varauduttu 2m Yaesu TM-V71:llä.

Radioaseman sijainnin määrittivät lähistön puut, joihin windom-antenni asennettaisiin
Radioaseman sijainnin määrittivät lähistön puut,
joihin windom-antenni asennettaisiin
    

Windom asennusta, heittopainoilla oksan yli ja sitten naruilla antennin veto ja kiristys puiden väliin.
Windom asennusta, heittopainoilla oksan yli
ja sitten naruilla antennin veto ja kiristys puiden väliin.


Windom asennettuna puiden väliin. Antennin syöttöpisti n. 3m korkeudella veden äärellä.
Windom asennettuna puiden väliin.
Antennin syöttöpisti n. 3m korkeudella veden äärellä.


Eipä aikaakaan niin HF Rigi oli jo päällä ja Pejk alkoi huudella yleiskutsua. Nopeasti sieltä tulikin ensimmäinen quso, jonka onnistui nappaamaan OH5MXW.  Hyvin kantoi kelit kotimaassa. Tuli yhteyksiä Oulusta, Joensuusta, Kotkasta ja aikalailla ympäri Suomen. Suurin osa qusoista pidettiin 7.060Mhz:llä, mutta käytiinpä välillä 80m:lläkin. Toimimme operaattoreina vuorottain ja välillä toinen piti lokia toisen hoidellessa radiota. Päivän loppupuolella uskaltauduimme kokeilemaan yleiskutsua englanniksi 20m taajuuksilla ja saatiin sieltäkin nopeasti kusoja. Tuntui erikoiskutsu kiinnostavan niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Pejk OH2EQF purkamassa pileuppia festariasemalla OG1FEST.
Pejk OH2EQF purkamassa pileuppia festariasemalla OG1FEST.    


Samaan päivään oli osunut muitakin erikoislaatuisempia tapahtumia. Suomenlinnasta yhteyksiä otti sukellusvene Vesikko. Tuli siis harvinaislaatuinen tilaisuus pitää yhteys sukellusveneeseen ja tätä tilaisuutta ei jätetty käyttämättä. Olipa myös perinneradiot pitämässä yhteyksiä tuon päivän aikana. Lisäksi kuunneltiin bulletiini, jonka lopuksi festivaaliasemamme myös kuittasi kuuluvuusraportin bulletiiniaseman OH2BRN kanssa.

Festivaaliaseman laitteistoa ja erittäin hyödylliseksi osoittautunut asematunnuksen foneettinen muistilappu

Festivaaliaseman laitteistoa ja erittäin hyödylliseksi
osoittautunut asematunnuksen foneettinen muistilappu

Itselläni oli oma TS2000 ja sen poweri mukana. Nämä olivat ongenvapa-antenniani varten, jonka olin edellisenä iltana kolvaillut kasaan. Virittelin antennia MiniVMA:n avulla paikanpäällä lyhentäen antennia sentti kerrallaan. Mutta alusta pitäen mittaustulos näytti siltä että antennissa tai todennäköisesti sen juotoksissa oli ongelmaa. Todennäköisesti yritykseni juottaa radiaalit PL(HF)liittimen runkoon vaati liikaa kuumentamista ja saattoi sulattaa liittimen eristeenä toimivat muoviosat. Sen verran sain sitä toimimaan että onnistuin osumaan samalle 7.060Mhz taajuudelle viereisen radion/antennin kanssa ja se ei ollut hyvä yhdistelmä. Saman tien hiljeni kumpikin radio kun ilmeisesti lähetettävän radiosignaalin vaiheet alkoivat kumoamaan toisiaan. Kun vielä huomasin että minulla ei ole alipäästösuodinta ja ymmärsin minkä riskin se voisi esityslavojen esitystekniikalle aiheuttaa, pakkasin aika nopeasti radioni pois ja käytännössä käytimme Pejkin radiota. Onkivapa-antennin jätin pystyyn katoksen nurkalle huomioita herättämään ja moni luulikin että se on se antenni jolla workimme. SSB(puhe) yhteyksien pitäminen operaattoreiden istuessa vierekkäin ei olisi ollut muutenkaan kovin helppoa, sillä se olisi vaikeuttanut kuulemista jos kumpikin olisi puhua pälpättänyt ja pitänyt kusoja puheella yhtäaikaa. Sitä oppii paljon tekemällä asioita käytännössä :) 
Onkivapa-antennia paikalleen tukemassa Nicos
Onkivapa-antennia paikalleen tukemassa Nicos (ei vielä omaa kutsua)

Kaikkiaan qusoja pidettiin päivän aikana 72kpl , joista 59kpl kotimaahan ja 13kpl ulkomaille. Ulkomaan qusot pysyivät euroopassa, kuten Irlanti, Malta, Italia, Belgia, Unkari. Olipa siellä myös Ukraina.  Palaute oli todella positiivista ja saimmekin monta toivotusta jatkaa näitä kesän muiden festivaalien yhteydessä. Siksi toivommekin että kesän festivaaleille löytyy innokkaita paikallisia (tai kauempaa) osallistuvia radioamatöörejä, jotka ottaisivat ’viestikapulan’ ja perustaisivat vastaavan peditioaseman tuleville festivaaleille.

Festivaaleilla tärkeä on varmistua siitä ettei päälavan äänentoistolaittesta ala kesken päävieraan esityksen kuulumaan 'Yleinen kutsu, Yleinen kutsu...' :) Sauna Openissakin varmistimme tämän käyttämällä alipäästösuodinta, joka rajaisi lähetettävän taajuuden 30Mhz ja sen alle.

Alipäästösuodin varmistamassa ettei häiritä langatonta äänentoistoa esityslavoilla
Alipäästösuodin varmistamassa ettei häiritä langatonta äänentoistoa esityslavoilla


Lisätietoa ja ilmoittautumiset tulevien festivaalien operaattoreiksi: Pejk OH2EQF@sral.fi

’ROCK ON….’

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti